Месецът е май, а годината 2023. Ръководството на ПП-ДБ съобщава

...
Месецът е май, а годината 2023. Ръководството на ПП-ДБ съобщава
Коментари Харесай

Какво се крие зад оставката на Атанас Атанасов

Месецът е май, а годината 2023. Ръководството на ПП-ДБ оповестява на конференция, че ротационният кабинет " Денков-Габриел " ще има шест целта. А при неизпълнението им министър председателят Николай Денков, първи в ротацията с Мария Габриел от ГЕРБ, ще подаде оставка. Един от целите е промяна в българските служби за сигурност и освобождение на управленията им от непознато въздействие. Още от този момент е ясно, че създател на промяната ще бъде водачът на ДСБ и съпредседател на обединението " Демократична България " Атанас Атанасов.

Четири месеца по-късно Атанасов подаде оставка като ръководител на парламентарната комисия за надзор на специфичните служби поради отхвърли на водача на ГЕРБ Бойко Борисов да поддържа лансираната от него промяна в бранша.

Парламентарното звено е един от дребното принадлежности за надзор над тази сфера, която поради капсулираността си и това, че години наред беше употребена като политически инструмент, е чест източник на злословия и кавги.
Реклама
Лидерът на ДСБ упорства за промяна, която да резервира контраразузнаването - ДАНС, само че да сплоти военното разузнаване и Държавна организация " Разузнаване " (ДАТО). При структурната смяна задачата е годността на целия управителен състав да бъде преосмислена и в границите на три месеца да бъде осъществена оценка за местата, които се нуждаят от " реподбор ".

От ПП-ДБ настояват, че концепцията е дискутирана на лидерско равнище с сътрудниците им от ГЕРБ и Атанасов е получил увещание за поддръжка, само че внезапно в положителните обичаи на водача на ГЕРБ той се е отметнал. Движение за права и свободи също са се отметнали от предварителното си изказване, че биха подкрепили излекуване на службите, в което влиза конюнктурната, само че съгласно ръководещите наложителна мярка, да се отстрани въздействието на президента Румен Радев върху тях.

До началото на актуалната седмица тези процеси са били дискутирани неофициално. Осветяването им се случи откакто Атанас Атанасов подаде заявление в Народното събрание, че се отдръпва от поста в комисията. Малко по-късно и депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски сподели, че партията му няма да поддържа промяната, макар че единствено преди няколко дни бе на друго мнение.

Пред " 24 часа " Атанасов пък уточни, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов неодобрява промяната.
Реклама
Пред бТВ другият съпредседател на " Демократична България " Христо Иванов изясни, че Атанас Атанасов персонално е обсъждал промяната с Борисов и е получил поддръжка за нея. " В един миг, без един телефонен диалог, се отдръпва тази поддръжка. Така не се прави ", разяснява той.
Ама различен път
След акта на Атанас Атанасов реакцията на ГЕРБ и Движение за права и свободи не закъсня. И Борисов, и Пеевски започнаха да изясняват в синхрон, че не излъченият на мястото на Атанасов Бойко Рашков (ПП) би трябвало да оглави комисията, а " генералът да се върне " и да приготви законите ", тъй като такава промяна не става от през днешния ден за на следващия ден ".

Борисов даже уточни и съответния миг, в който съгласно него тази промяна би трябвало да бъде осъществена - когато завърши войната в Украйна. Подобно изискване значи отлагането й за неустановен период във времето, доколкото няма изясненост по кое време ще завърши войната, която Русия води против Украйна. Този неустановен период се отнася също по този начин и за ориста на настоящето ротационно ръководство.

" Такива промени не се вършат във време на война ", разяснява още водачът на ГЕРБ, тъкмо назад на основанията, с които смяната в службите беше включена в шестте първостепенни целта на ръководството - сериозните подозрения, че българските служби да пробити точно до момента в който се води съветската война в Украйна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР