Месец юли 2023 г. с лекота счупи рекорда за най-горещ

...
Месец юли 2023 г. с лекота счупи рекорда за най-горещ
Коментари Харесай

Метеоролозите изпаднаха в ужас, видяха рекордна жега в цял един месец

Месец юли 2023 година с лекост счупи върха за най-горещ месец, регистриран в миналото на Земята, надминавайки предходния връх, който беше юли 2019 година, с 0,33°.

Белязан от горещини и горски пожари по целия свят, през предишния месец междинната температура на въздуха е била с 0,72° по-висока от последните междинни стойности за юли от 1991 - 2020 година
-->
Глобалното стопляне с към 1,2° от края на XIX в. насам, провокирано от изгарянето на изкопаеми горива, е направило горещите талази по-горещи, по-дълги и по-чести. Засилили са се и други рискови метеорологични феномени като стихии и наводнения.

" Горещини бяха регистрирани в голям брой райони на Северното полукълбо, в това число в Южна Европа. Значително по-високи от междинните температури се следиха в няколко южноамерикански страни и в огромна част от Антарктида ", обявиха от обсерваторията на Европейски Съюз за климата " Коперник ".

Средната световна температура за 2023 година е третата най-висока в историята - 0,43° по отношение на интервала 1991-2020 година, спрямо 0,49° за 2016 година и 0,48° за 2020 година Разликата сред 2023 година и 2016 година се чака да намалее през идващите месеци, защото последните месеци на 2016 година бяха относително хладни, до момента в който останалата част от 2023 година се чака да бъде относително топла с развиването на явлението Ел Ниньо.

Световният океан също означи нов температурен връх, което породи опасения за последващите резултати върху климата на планетата, морския живот и крайбрежните общности.

По данни на климатичната обсерватория на Европейския съюз на 30 юли температурата на повърхността на океаните се е повишила до 20,96°. Предишният връх е бил 20,95° през март 2016 година, заяви по-рано за Агенция Франс Прес представител на службата за климатични промени " Коперник ".

" Току-що станахме очевидци на това по какъв начин световните температури на въздуха и на повърхността на международния океан сложиха нови върхове през юли. Тези върхове имат тежки последствия както за хората, по този начин и за планетата, която е изложена на все по-чести и интензивни рискови феномени ", съобщи Саманта Бърджес, заместник-директор на службата на Европейски Съюз за битка с изменението на климата " Коперник ".

Горски пожари опустошиха обширни територии в Гърция и опожариха 12 милиона хектара в Канада, а Южна Европа, елементи от Северна Африка, южните елементи на Съединени американски щати и някои елементи на Китай се оказаха подложени на унищожителна гореща вълна. Смъртоносните дъждове, които връхлетяха китайската столица Пекин през последните дни, бяха най-силните от началото на записите преди 140 години.

Ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш неотдавна насочи апел SOS. " Изменението на климата е тук. То е ужасяващо. И това е единствено началото. Ерата на световното стопляне приключи; настъпи ерата на световното шупване ", сподели Гутериш, призовавайки за незабавни и смели дейности за понижаване на излъчванията, които нагряват планетата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР