Месечна прогноза за априлТази година април се очертава с необичайно

...
Месечна прогноза за априлТази година април се очертава с необичайно
Коментари Харесай

Какви приятни изненади ни е подготвил април



Месечна прогноза за април

Тази година април се обрисува с извънредно високи температури и с наклонност предстоящата междинната месечна температура у нас да се задържи към климатичната норма, макар че ще посрещнем месеца с превалявания и по-студено време, предвижда

Средната температура през април ще бъде към и над нормата, която е сред 11 и 15 градуса в множеството региони, 9 - 11 градуса по Черноморието и сред - 5 и 4 градуса в планините.

Месечната сума на преваляванията приблизително за страната ще бъде към и под нормата, която за равнините е сред 30 и 75 литра на квадратен метър, а в планинските региони - сред 60 и 100 литра на квадратен метър.

През идващите три дни времето на Балканите ще се дефинира от мощен средиземноморски циклон, позициониран над Италия и Йонийско море. Поради топлото време предстоящите преваляванията на полуострова ще са съпроводени и от гръмотевици. Остава и югозападният транспорт и концентрацията на прахуляк от Сахара ще е висока. Възможно е преваляванията да бъдат оцветени в оранжев нюанс.

Времето през първото десетдневие на април

В началото на април ще бъде относително топло, прохладно, с променлива и постоянно забележителна облачност и тук-там в Западна и Централна Българиявалежите ще са обилни с гръмотевици.

Захлаждане и по-ниски дневни температури чакаме към 3 - 5 и 6 - 8 април. Тогава чакаме и вероятни превалявания от сняг, като снежната граница ще се приближи до 900 - 1100 метра надморска височина. Ще доминира облачно и дъждовно време.

Подобряване на времето чакаме към 9 - 10 април

В този интервал температурите ще се покачат и ще се приближат до климатичните правила. С повишението на градусите атмосферата ще е неустойчива и вероятността за превалявания още веднъж се покачва. Валежите ще са краткотрайни и в следобедните часове.

През второто десетдневие на април

Нов средиземноморски циклон ще се образува сред 12 и 14април и ще окаже въздействие на времето на Балканският полуостров. Отново в страната се чакат превалявания от дъжд, като на доста места те ще са краткотрайни и с гръмотевици.

Добрите вести са, че температурите ще се покачват и времето до обяд ще е слънчево.

До края на второ десетдневие от април междинните месечни температури се чака да бъдат към климатичната норма. Малко по-ниски стойности чакаме към 15 - 17 април. Тогава времето ще е облачно и дъждовно.

През третото десетдневие на април

Запазва се наклонността за относително топло време. След изтегленото на циклона въздушната маса в страната ще е по-стабилна и температурите ще се покачват. През втората му половина още веднъж вероятността за по-чести краткотрайни превалявания и намаляване на температурите се покачва.

Очаква се април да приключи с чести превалявания и промяна на циркулацията, което е естествена специфичност за този месец.

Нека да не забравяме, че април се характеризира с чести промени на времето и те са свързани с това, че месецът е временен и по-близък до зимата. Той е присъщ с огромни аномалии и с внезапни промени на времето. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до сензитивно покачване на температурите. Понякога при студени нахлувания от север са вероятни превалявания и от сняг, а минималните температури се намаляват под нула градуса. През април месец имаме и по-интензивни стопляния, които са в положение да покачат температурите до летни стойности – до 30 - 34 градуса по Целзий.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР