Междуведомствената работна група за Топлофикация София е обсъдила идеята общинското

...
Междуведомствената работна група за Топлофикация София е обсъдила идеята общинското
Коментари Харесай

Работната група за Топлофикация София е обсъдила одържавяване на дружеството

Междуведомствената работна група за " Топлофикация София " е разискала концепцията общинското сдружение да стане още веднъж държавно като едно от вероятните решения да бъдат понижени задълженията му към " Булгаргаз ". Официално предложение обаче Столичният общински съвет не е получил, разгласи ръководителят на съвета Георги Георгиев пред БНР.

" За нас най-важно е хората да получат услугите на " Топлофикация ", преди всичко, да бъдат обезпечени, с цел да са спокойни за зимата. Не по-маловажно е, това да бъде на търпими цени, на цени, на които хората могат да си разрешат, понастоящем нямаме оферти публични за смяна на собствеността. Очакваме, подобен беше и моят зов в края на срещата, съответни планове, оферти по какъв начин и дали да се върви в тази посока, и какво в действителност ще се промени, в случай че това стане. Защото казусът в тази ситуация е не кой е притежателят на " Топлофикация ", а какъв брой коства парното на хората ", сподели ръководителят на Столичния общински съвет пред БНР.

В концепцията за одържавяване на " Топлофикация София " самостоятелният общински консултант Борис Бонев видя опит проблемите на сдружението да бъдат трансферирани на всички български жители.

" От повече от 20 години се знае какви ограничения би трябвало да се подхващат, с цел да бъде избавена " Топлофикация ", само че ръководещите в София не си мръднаха пръстите за това. И в този момент е повече от явно, че решението им е просто да се отърват от " Топлофикация ", с което всички българи от Видин до Резово в този момент да платят над двата милиарда насъбрани отговорности на " Топлофикация ". Това за мен е безусловно погрешно и демонстрира в действителност невъзможността да се ръководят огромните, а и дребните процеси в София ", разяснява Бонев.

Днес се организира първата среща на междуведомствената работна група, която има за цел да откри разновидности за оздравяването на " Топлофикация София " ЕАД.

Представители на Председателския съвет към СОС, отпред с ръководителя на съвета Георги Георгиев, зам.-председателя Борислав Иванов, водачите на политическите групи в съвета ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Демократична България - Диян Стаматов, Иван Таков и Грети Стефанова, както и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов са разговаряли със служебния министър на енергетиката Росен Христов и представители на БЕХ за нуждата от взаимни дейности сред страната и общината за излизане от спешното положение на сдружението, вследствие рекордно нарасналите цени на природния газ и натрупващия се всеки месец недостиг, оповестиха от Столичния общински съвет (СОС).

Министър Христов е срещнал представителите на СОС с това по какъв начин ще продължи естественото действие на най-голямото топлоенергийно сдружение в страната.

Председателят на СОС Георги Георгиев е коментирал, че чака съответни задължения от страна на страната за обезпечаване на нужния природен газ, само че и полагане на старания цената на топлинната сила да не е в ущърб на над един милион софиянци, които са ползватели на услугите на " Топлофикация-София ".

На срещата бе доказано, че Министерството на енергетиката възприема метода на Столичната община за рационализация на сдружението посредством привличане на външен вложител и създаване на нови мощности, се показва в известието.

В сряда стана известно, че по гледище на Столичната община работна група с членове на Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг, " Топлофикация-София " и СОС ще търси разновидности за оздравяването на топлинното сдружение, написа още в известието от Столичния общински съвет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР