Международният валутен фонд прогнозира ново повишение на инфлацията и намаляване

...
Международният валутен фонд прогнозира ново повишение на инфлацията и намаляване
Коментари Харесай

МВФ с тревожна прогноза за икономиката ни

Международният валутен фонд предвижда ново покачване на инфлацията и понижаване на упования растеж на международната стопанска система.

По отношение на България упованията са потребителските цени да скочат с 2,1% до края на годината и още 1,9% - през 2022 година, до момента в който през април бяха планувани надлежно 2% и 1%. Безработицата у нас също се чака да е по-висока от предвижданото по-рано – 5,2 на 100 през 2021 година и 4,7% през 2022 г. 

Фондът понижи едва прогнозата си за растежа на международния БВП през тази година, визирайки продължителните спирания във веригите на доставки и ценовият напън, които  лимитират възобновяване на световната стопанска система от пандемията. Глобалната индустриална интензивност е отрицателно повлияна от дефицита на основни съставни елементи като полупроводници, блокирани пристанища и липса на товарни контейнери, както и рецесия на работната ръка, защото световните вериги на доставки се мъчат да се върнат към нормалността след пандемичните локдауни през предходната година.

Несъответствията в търсенето и предлагането, подхранвани частично от непотребните спестявания, насъбрани в богатите страни, доведоха до повишение на цените, причинявайки скокове в инфлацията, отбелязат още от МВФ.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР