Международният олимпийски комитет обяви, че ще подкрепи налагането на възможно

...
Международният олимпийски комитет обяви, че ще подкрепи налагането на възможно
Коментари Харесай

МОК ще подкрепи тежки санкции срещу Русия

Международният олимпийски комитет разгласи, че ще поддържа налагането на допустимо най-тежки наказания за виновните за манипулирането на данните от Московската антидопингова лаборатория. От МОК порицаха " грубата операция " от съветска страна и я нарекоха " офанзива против честността на спорта и засегнатост за спортното придвижване по света ". В същото време от комитета приветстваха опцията съветски спортисти, които потвърдят, че не са нарушавали по никакъв метод антидопинговия кодекс, да могат да вземат участие в огромни шампионати като неутрални.

Комисията по сходство (CRC) към международната антидопингова организация (WADA) стигна до умозаключение, че Русия е манипулирала данните от лабораторията, и направи редица рекомендации, които може да доведат до изваждане на страната от международния спорт за 4 години. Изпълкомът на WADA би трябвало да вземе дефинитивно решение какво да е наказването на 9 декември в Париж.

МОК отбелязва, че в отчета на CRC се споделя, че операцията е направена от управляващите, а съветският олимпийски комитет не е намесен.

" Забелязваме, че отчетът потвърждава, че отговорността за операцията е единствено на съветските управляващи. В същото време се споделя, че спортното придвижване не е намесено в операцията и че няма никакви данни за нарушавания от съветския олимпийски комитет и неговите членове. МОК приветства опцията, препоръчана от WADA, съветските спортисти да вземат участие, в случай че могат да показват, че не са забъркани в нарушаването на антидопинговия кодекс. МОК акцентира, че отговорните би трябвало да бъдат осъдени по допустимо най-тежкия метод поради сериозността на нарушаването и поради това приветства глобите за виновните съветски управляващи ", се споделя в част от известието.

CRC предлага още Русия да не приема никакви интернационалните надпревари в продължение на 4 години, съветският байрак да не участва на нито един огромен състезателен шампионат, а представители на съветските управляващи да имат възбрана да посещават огромни спортни събития. Външният министър на Русия Сергей Лавров съзря интрига против страната.

" Това са рекомендации на специалистите в комисията, които би трябвало занапред да бъдат разисквани. Засега заобикалям да върша прибързани изводи. Какъвто и аспект на интернационалните връзки да погледнем, Русия сякаш нарушава нещо и прави нещо нездравословно за една или няколко западни страни. От тяхна позиция колкото повече такива решения има, толкоз по-добре за техните антируски причини ", съобщи Лавров. Изпълнителният шеф на съветската антидопингова организация (РУСАДА) Юрий Ганус обаче заяви, че не вижда аргументи да се оспорва отчетът на CRC.

Директорът на американската антидопингова организация (USADA) Травис Тайгърт пък прикани за цялостна възбрана за присъединяване на съветски спортисти, в това число и като неутрални.

" WADA би трябвало да стане по-строга и да наложи цялостно ограничаване за присъединяване на съветски спортисти на олимпийски игри. Само подобен съдбоносен отговор има шанса да притегли вниманието на Русия, да промени държанието им и да защищити чистите спортисти, които ще вземат участие на игрите в Токио 2020, както и бъдещите генерации спортисти в Русия, които заслужават по-добро от този безсрамен, слаб отговор на повтарящия се апел от целия свят Русия да се почисти. Тъжно е, когато спортисти страдат поради измами на държавна или спортна система ", съобщи Тайгърт.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР