Международната рейтингова агенция Фич (Fitch Ratings) намали кредитния рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Фич (Fitch Ratings) намали кредитния рейтинг на
Коментари Харесай

Агенция Фич намали кредитния рейтинг на САЩ

Международната рейтингова организация " Фич " (Fitch Ratings) понижи кредитния рейтинг на Съединените щати (САЩ). Причината за решението са опасения за положението на финансите на страната и нейната дългова тежест.

Така " Фич " става втората огромна организация, която лишава отличния кредитен рейтинг на Съединени американски щати. Първата беше Standard & Poor`s .

В сряда стана ясно, че кредитният рейтинг на Съединени американски щати понижава от ААА до АА+ . Рейтингът ААА е сигнал за извънредно кредитно качество и най-нисък предстоящ риск от несъблюдение, за разлика от АА+, който е сигнал единствено за " доста високо кредитно качество ".

" Фич " заяви, че е забелязала " непрекъснато утежняване " на фискалното ръководство на Съединени американски щати през последните 20 години . Други аргументи за понижаване на рейтинга са многократните разногласия за тавана на дълга, както и на упованията, че бюджетният недостиг на страната ще продължи да нараства.

" Понижаването на рейтинга на Съединени американски щати отразява предстоящото утежняване на фискалната обстановка през идващите три години, високата и възходяща тежест на държавния дълг и ерозията на ръководството " спрямо други страни, се споделя в изказване на " Фич ".

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън не се съгласи с понижаването на рейтинга и в свое изказване го назова " самоволно и основано на остарели данни " решение. Подобна беше реакцията и на Белия дом .

" Понижаването на рейтинга на Съединените щати в миг, когато президентът Байдън е постигнал най-силното възобновяване от всички огромни стопански системи в света, опонира на действителността ", сподели прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Решението изненада и редица вложители. Лари Съмърс , някогашен министър на финансите на Съединени американски щати, написа в Тиутър, че решението на " Фич " е " необичайно и неумело ".

Мохамед Ел-Ериан , основен стопански консултант в колоса за финансови услуги Allianz , сподели в Threads , че е по-възможно това известие да бъде отхвърлено, в сравнение с да има трайно последици за стопанската система на Съединени американски щати.

За първи път " Фич " позволи опция за понижаване на рейтинга на Съединени американски щати през май тази година. Причината беше, която заплашваше да докара страната до несъстоятелност на задълженията ѝ.

През юни рецесията беше позволена. Правителството съумя до 31,4 трилиона $ . Въпреки това " Фич " резервира позицията си.

Кредитният рейтинг е един от критериите, които вложителите употребяват, когато вземат решение до каква степен рисковано е да провиснал парични заеми на обещано държавно управление. Съединени американски щати обичайно са считани за сигурна инвестиция поради размера и относителната непоклатимост на стопанската система им.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР