Международната конференция 140 години дипломатически отношения Италия - България (1879-2019)

...
Международната конференция 140 години дипломатически отношения Италия - България (1879-2019)
Коментари Харесай

Учени и дипломати от Италия и България разказват историята на дипломацията между двете страни

Международната конференция " 140 години дипломатически връзки Италия - България (1879-2019) " започва тази заран в Гранд хотел " София ". Събитието e проведено от Посолство на Италия в София в съдействие с Института за балканистика с Център по тракология към Българската академия на науките (ISB&CT-ABS) в границите на изследователския план на Института с департамента " Политически науки " на Университета Рома Тре, съобщи организация Булфото.

Учени и дипломати от Италия и България описват историята на дипломацията сред двете страни, показват забавни и нови проучвания върху политиката, историята и културните връзки сред двете страни. От изнесените студии разбираме, че в действителност страните ни са доста по-свързани, в сравнение с чакаме, и освен поради културата и изкуството. Италия е защитавала ползите на България по време на Берлинския конгрес, капитан Петко челник не просто е бил един от гарибалдийците, а дружно с именития Джузепе Гарибалди е основал фамозната " гарибалдийска тайфа " в състав от 220 италианци и 67 българи.

В конференцията вземат участие: Ариана Аризи Рота (професор в Университета в Павия), Стефано Балди (посланик на Италия в София), Алберто Башани (доцент в Университета Рома Тре), Антонио Д " Алесандри (професор в Университета Рома Тре), Пенка Данова (доцент в Института за балканистика с Център по тракология към БАН), Светлозар Елдъров (професор в Института за балканистика с Център по тракология към БАН), Франческо Гуида (професор в Университета Рома Тре), Дария Карапеткова (доцент в Софийския университет), Александър Костов (професор в Института за балканистика с Център по тракология към БАН), Лучано Монцали (професор в Университета в Бари), Ивайло Начев (главен помощник в Института за балканистика с Център по тракология към БАН), Кирил Топалов (професор в Софийския университет).

Сред тематиките, които ще бъдат застъпени, са " Българи и италианци от Възраждането до Първата международна война ", " Икономическите връзки сред Италия и България (1879-1989) ", " Италиански дипломати в София от 1879 до през днешния ден ", " Италианската дипломация в София директно след Втората международна война ".

В рамките на конференцията се организират други две съпътстващи я значими начинания, осъществени по случай тази годишнината. Едната е галерия на исторически фотографии, готова от дипломат Стефано Балди, в която се минава през тези 140 години посредством изображения, показващи другите стадии, характеризиращи дипломатическите връзки сред Италия и България. Изложбата, която за пръв път ще бъде показана на форума, по-късно ще се показа и в други български градове и институции.

По време на конференцията ще бъде показано изданието " История на дипломатическите връзки сред Италия и България посредством италианските дипломатически документи ", особено квалифицирано по този мотив. В книгата е изработен асортимент на италиански дипломатически документи, изпратени от или до Посолството на Италия в София, които към този момент са оповестени от италианското Министерство на външните работи и интернационалното съдействие. Изданието съставлява неизмеримо богат източник на информация, предоставящ опция за основаване на задълбочена визия за събитията, характеризиращи връзките сред двете страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР