Международната журналистическа организация Репортери без граници“управляващото мнозинство в България да

...
Международната журналистическа организация Репортери без граници“управляващото мнозинство в България да
Коментари Харесай

Репортери без граници призова да се отхвърлят промените на ГЕРБ, ограничаващи достъпа до информация

Международната журналистическа организация „ Репортери без граници “ ръководещото болшинство в България да отхвърли законови промени, които биха лимитирали достъпа до социална информация. Предложенията за промени в закона бяха импортирани от деветима депутати от ГЕРБ и следва да бъдат гласувани в Народното събрание.

„ Едва пристигнало на власт в тази измъчена от корупция страна, новото болшинство е напът да подкопае същите тези полезности, атакувайки правото на информация “, написа в позицията на „ Репортери без граници “.

ГЕРБ е част от болшинството, което избра държавното управление на Николай Денков .

Спорните оферти бяха импортирани сред първо и второ четене на измененията в Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). Първоначалните оферти за смяната в закона са на Министерския съвет и целят да вкарат европейска инструкция за отворените данни.

Между двете гласувания обаче деветима депутати от ГЕРБ, отпред с Анна Александрова , предложиха промени, които биха лимитирали достъпа до социална информация.

Сред предложенията е всеки подаващ заявление по ЗДОИ да се разпознава с ЕГН. Освен това се предлага искащите да получат достъп до информация да са задължени да потвърждават юридически интерес или участие в локална общественост.

Тези промени биха попречили на хора без българско ЕГН (например чужденци или хора без гражданство), както и на юридически лица да търсят социална информация, уточни в Програма „ Достъп до информация “ (ПДИ). Те биха попречили и на публицист от един град да търси информация за различен град, сподели пред адв. Александър Кашъмов.

В мнението на ПДИ, представено от „ Репортери без граници “, се показва, че препоръчаните промени опонират на конституцията, съгласно която „ всеки има право да търси, получава и популяризира информация “.

Сред другите оферти на депутатите от ГЕРБ е първичната счетоводна документи да не се счита за социална информация.

„ След две години безучастие на българската страна във връзка с свободата на печата, упованията са огромни. Но държавното управление на Николай Денков рискува да пропусне този значим за българските жители миг “, е представен да споделя Павол Шалай , началник на бюрото на „ Репортери без граници “ за Европейския съюз и Балканите.

„ Призоваваме новото болшинство изрично да отхвърли поправките, които лимитират достъпа до социална информация. “

Ден след новината за импортираните от депутати от ГЕРБ оферти, партията се от предложенията като уточни, че те са направени от Националното съдружие на общините. Тя уточни също, че следва те да се прегледат от работна група и по-късно на второ четене в правната комисия в Народното събрание.

„ Репортери без граници “ обаче показва, че това не трансформира обстоятелството, че предложенията за ремонти остават импортирани в Народното събрание и не са оттеглени.

България е на 71-во място от 180 страни в Световния показател за независимост на медиите на „ Репортери без граници “ за 2023 година През последните три години страната означи прогрес с 40 позиции, който стартира след решението на Делян Пеевски да продаде своята медийна група и края на мандата на третото държавно управление на ГЕРБ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР