Международната агенция за атомна енергия(МААЕ) определи вчераситуацията в Запорожскатаатомна електроцентрала

...
Международната агенция за атомна енергия(МААЕ) определи вчераситуацията в Запорожскатаатомна електроцентрала
Коментари Харесай

МААЕ за ситуацията в АЕЦ „Запорожие“: В охлаждащите басейни все още има достатъчно вода

Международната организация за атомна енергия(МААЕ) дефинира вчераситуацията в Запорожскатаатомна електроцентрала в Украйна като сериозна, само че постоянна след сриването на стената на язовир " Каховка ", съобщи Дарик с позоваване на ДПА.

Оценката пристигна, откакто Киевзаяви, че си е върнал контрола върху 100 кв. км земя при контраофанзивата си, която към момента е в начален стадий.

" От една страна, обстановката е сериозна, има последици и те са действителни. От друга страна, бяха подхванати редица ограничения за стабилизиране на обстановката ", съобщи ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси пред съветската осведомителна организация Интерфакс по време на визитата си в нуклеарното оборудване.

Атомната електроцентрала в Южна Украйна, която от предходната година е под контрола на съветски войски, черпи охлаждаща вода от язовир “Каховка ”, който пресъхна заради разкъсване на язовирната стена при започване на месеца, за което Киев и Москва се упрекват взаимно.

Гроси и екипът на МААЕ са изключително обезпокоени дали има задоволително вода, с цел да се предпазят изведените от употреба реактори на централата от прегряване до степен на разтопяване.

В момента в охлаждащите басейни към момента има задоволително вода, сподели Гроси.

Ръководителят на МААЕ искашеда посети реакторния комплекс в сряда, само че се наложи да отсрочи визитата с един ден от съображения за сигурност.

Заедно с него в оборудването дойде и нова група интернационалните наблюдаващи, която размени предходната задача.

Ръководителят на съветската държавна нуклеарна компания " Росатом " Алексей Лихачов съобщи, чеима възходящи опасности за централата.

Той упрекна украинските военни, че не поддържат категорично правилата на МААЕ за сигурност на централата.

Киев нееднократно е подчертавал, че не може да има надеждна сигурност на Запорожската атомна централа, до момента в който тя е в съветски ръце.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР