Международната агенция по енергетика (МАЕ) алармира за доставките на газ

...
Международната агенция по енергетика (МАЕ) алармира за доставките на газ
Коментари Харесай

МАЕ е притеснена за доставките на газ в Европа през следващата година

Международната организация по енергетика (МАЕ) сигнализира за доставките на газ в Европа за 2023 година и насочи предизвестие към управлението на Европейски Съюз, оповестява " Файненшъл таймс ".

Ръководителят на МАЕ Фатих Бирол насочи предизвестие към управлението на Европейския съюз да заобикаля да отслабва бдителността си предвид на неотдавна спадащите цени на газа, като вместо това го подтиква да работи бързо, с цел да се обезпечат доставки не за идната зима, а за идната.

Европа е съумяла да запълни хранилището си в подготовка за идната зима до 95%, уточни МАЕ, само че все пак прогнозата на организация към момента демонстрира, че идната година ще бъде проблематична, като се чака дефицит от 30 милиарда кубични метра природен газ до идващото лято.

" Фактът, че тази зима може да не е толкоз предизвикателна, колкото се страхувахме преди няколко месеца, не оправдава самодоволството за идната зима “, сподели той.

Разликата сред тази и идната зима е, несъмнено, фактът, че тази година Европейски Съюз имаше достъп до съветски газ през по-голямата част от годината. Следващата година множеството анализатори обаче чакат износът на съветски газ за Европа да бъде съвсем нулев през цялото време на 2023 година

Това ще направи доста по-трудно за Европа складирането на газ преди зимния сезон 2023/2024 година

МАЕ също по този начин предизвестява, че през идната година Европа може да се сблъска с повече провокации с обезпечаването на задоволително полутечен природен газ през идната година, с който в Европейски Съюз да бъде сменен съветския газ, осведоми БНР.

МАЕ изисква от Европейски Съюз да форсира вложенията в икономисване на енергия, възобновими източници и жилищната изолираност, както и прекосяване към термопомпи, с цел да се понижи търсенето на природен газ.

Европейските цени на природния газ се намалиха през последните месеци предвид на комбинацията от два съществени фактора - сполучливо обезпечените задоволителни количества на газа, за ​​да бъдат запълни газохранилищата в Европейски Съюз, както и меко есенно време и забавящо се начало на зимата.

Фатих Бирол също по този начин предизвести, че Европа може и да не премине тази зима изцяло " без болежка ", като към момента е вероятен дефицит на газ на избрани места.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР