Между турския град Чобанбей и Ал Баб от другата страна

...
Между турския град Чобанбей и Ал Баб от другата страна
Коментари Харесай

Колко дълго ще остане Турция в Северна Сирия

Между турския град Чобанбей и Ал Баб от другата страна на границата със Сирия има нови пътища. В Ал Баб по улиците има флагове и на двете страни, надписите на постройките са и на турски, има билборд, който уважава паметта на турските бойци, починали в борба против " Ислямска страна ". С турски средства се построява огромна болница, а скоро със средства на компании от първата страна ще се появи и първата индустриална зона в града; текат броене и основаване на указател за земите, споделя " Асошиейтед прес ".

Изданието цитира заместник-управителя на турския град Газиантеп - в този момент изпратен в помощ на трансформацията, почнала в Ал Баб, откогато градът е под турски надзор. " Живеем с тези хора от 600 година, от османски времена. И в последна сметка като съседи, " споделя той.

Турция моделира Ал Баб като своя лична територия в границите на 4000 км сирийска територия, които са по неин надзор. На процедура една четвърт от популацията на Сирия е под директен или заобиколен турски надзор сега - това включва 3.6 млн. бежанци в Турция, 600 хиляди души в анклава и 2 млн. в Идлиб, последната провинция в ръцете на бунтовниците, където Анкара стана един от " гарантите " на опитите за преустановяване на огъня.

Всички тези вложения обаче пораждат спекулации какво желае да направи Анкара в сирийските провинции, написа АП. Същевременно Турция има стратегически цели там като да вземем за пример да сдържа огромния си зложелател - Силите за отбрана на народа (YPG), кюрдската паравоенна организация, съюзена с Вашингтон, само че считана от Анкара за сирийско отклонение на ПКК. С тази концепция стартира и интервенция " Маслинова клонка " през януари, която отвоюва Африн, стигна само че град Манбидж и на доктрина отстоява упоритостите да " прочисти " Северна Сирия до иракската граница.

Според АП Турция, потвърждавайки, че работи по " филантропични " аргументи и като поръчител на сирийската съпротива, търси място на масата за договаряния дружно с Русия - като една от силите, които ще оформят сирийското бъдеще. А и намесата на Анкара в Сирия се употребява с благословията на Москва. Същевременно турските управляващи работят с Вашингтон, в опит да го отклонят от съюза с кюрдите, само че да разчитат на него за въздържане на Техеран. Според Хайко Вимен от Международната спешна група бойците, с които Турция разполага на терен, значат, че " несъмнено не е допустимо решение без турското съдействие ".

Как се стигна дотук

За Турция влизането в Сирия стартира като част от районната коалиция със западни сили, финансираща и въоръжаваща бунтовници, която трябваше да работи за отстраняването на Асад. След това Анкара разгласи, че би трябвало да се отбрани - както от " Ислямска страна ", по този начин и от YPG.

Първо (от лятото на 2016 година насетне) се " вклини " във владените от кюрди територии, които те отвоюваха от " Ислямска страна " и които бяха оповестени за " федерален район Рожава ", самостоятелен в границите на Сирия; по-късно през януари тази година стартира и интервенция " Маслинова клонка ".

Първоначално заплашваше Съединените щати, че би трябвало да изтеглят бойците си от обединението против " Ислямска страна ", с цел да не се стигне до боен конфликт и обещаваше да разпростре интервенцията по цялата сирийска граница. В момента обаче е изправена пред обстоятелството, че Съединени американски щати управляват, дружно с бунтовниците, към една четвърт от територията, в това число огромна част от границата с Турция и регионите със сирийски петролни находища.

В борбите на Турция от 2016 година насам се укепи особеният съюз с Русия. " За пръв път съветските военновъздушни сили поддържаха турските сили в напредъка им към (Ал Баб) ", а по-късно тази година стратегическото състояние на града " оказа помощ да се изтласка YPG от най-западната ѝ цитадела, Африн, " написа АП.

Сегашната фаза е по-различна - включва основаване на " турско-европейски " вид ръководство в следените от нея региони и. По думите на шефа на Газиантеп Сенол Есмер Анкара взе участие в построяването на 21-членен съвет, а личният състав му от 150 души е финансиран от Турция. Чрез този орган би трябвало да бъдат събрани 1.7 млн. доходи от наеми, налози и общински такси тази година, споделя той, представен от организацията. По думите му: " Ние предоставяме брашното, само че (сирийците) го обработват, с цел да си създадат самун. "

Администрация, университети

В този развой се построяват лечебни заведения и учебни заведения (преподавателите, хиляди на брой, получават заплатите си от Турция), съдилища (в които работят някогашни сирийски съдии), пощенски клонове, употребявани като банки - в това число за превод на заплати. Всичко това значи, че учениците в тази част на Сирия учат и турски език като дребни.

Анкара разпорежда на административни чиновници да ръководят региони, завзети в интервенциите " Щитът на Ефрат " и " Маслинова клонка ", а учебни заведения в тях, основани от турското министерство на образованието, образоват 200 хиляди студенти. През 2016-2017 година са подготвени сирийци, с цел да работят като " служители на реда ", " пощенски чиновници ", " мюфтии ". В Африн Турция изигра значима роля в основаването на локална власт, каквато би желала да има и в град Манбидж.

Миналата седмица Турция сподели, че четвърти университет ще има собствен кампус на сирийска територия. Университетът " Харан " в Шанлъурфа, Югоизточна Турция, в този момент ще образова студенти и в Ал Баб, на към 200 км северозападно.

Ал Баб е в турски ръце от интервенция " Щитът на Ефрат " (започнала през лятото на 2016 г.) насам. Градът е бил посетен от вицепрезидента на университета, Али Саръъшък, с цел да огледа мястото, и се е срещнал в постройка, от която се извисявало знамето на Свободната сирийска войска (ССА), съгласно уеб страницата на образователното заведение. Казва се още, че в този момент хора от Джараблус, Ал Баб и Африн - всички попаднали в ръцете на турските сили и свързани с тях бунтовници в последните две години - ще могат да се образоват на арабски, британски или турски.

На тези три езика, съгласно ректора на университета Рамазан Ташалтън, е имало и изпити измежду 800 възпитаници в Джараблус и Ал Баб, някои от които по-късно ще имат опцията да следват в Турция.

С помощ на турските управляващи досега в Азаз са отворили подразделения Международният университет на Дамаск, Свободният университет на Алепо (свързан с министерство, построено от сирийската опозиция), а в Ал Баб - Академията по арабски език и ислямски науки на Башакшехир. В последното студентите получават стипендии от Турската религиозна фондация (Анкара обаче не признава дипломите му), споделя " Ал Монитор ".

" Не знаем дали ще сме част от Сирия "

За " Ал Монитор " поетът Селим Темо, уволнен от университета в Артуклу през 2017 година поради указа за изключително състояние, турските планове са свързани с " колониални желания " с " антикюрдски " привкус, само че ще се провалят, а постройката на университета " Харан " ще свърши като " районно главно учебно заведение с незавършена постройка ".

В Ал Баб инженерът Закария Хадж Хасан взе участие в плана за нова индустриална зона. Според него зависимостта от Турция е естествена и историческа, а доста сирийци още имат родственик в Турция. " Ще бъдем ли част от Турция? Ще бъдем ли дребна, самостоятелна държавица? Не знаем. Тези, които са националисти, го назовават колониализъм. Тези, които са религиозни, споделят, че всички сме мюсюрмани. Нямаме проблем с това. Едно време сме били една нация от Истанбул до Йемен и до Мароко, " споделя Хасан за АП.

Хуманитарният служащ в Ал Баб Мохамед ел Шейх чака контролът на Турция върху северна Сирия да продължи най-малко десетилетие и ще работи дружно с Москва по решение на рецесията, което да не включва Асад, само че да резервира целостта на страната. С турския надзор обаче от време на време се работи мъчно - той самият да вземем за пример е минал през сериозна администрация и инспекции, с цел да бъде утвърдена организацията му. " Турците би трябвало да оказват помощ на сирийците, не да ги ръководят. В този миг те ръководят. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР