Между 2021 - 2030 г. Гърция очаква да инвестира над

...
Между 2021 - 2030 г. Гърция очаква да инвестира над
Коментари Харесай

Гръцката енергетика: От черна мъгла до зелени острови

Между 2021 - 2030 година Гърция чака да влага над 44 милиарда евро в енергийния си бранш Високоволтовият интерконектор " GREGY " ще свързва Гърция и Египет и ще разрешава транспорт на огромни количества сила Нови 3.4 гВт слънчеви мощности се чака да бъдат добавени още до 2026 година
Гръцката енергетиката измина извънредно дълъг път за доста малко време. Само за 10 години тя съумя да се трансформира от най-вече зависеща от фосилни горива - с дял на въглищата от 67% и чист вносител на електричество към енергиен микс, доминиран от зелена сила и експортьор на електрическа енергия.

Добър образец за триумфите е, че още през 2022 година южната ни съседка съумя за първи път да се зареди напълно единствено от зелена, а също по този начин съумя да изнесе над 600 гВтч в летния интервал към Албания и Южна Италия. През тази година това към този момент беше новото обикновено.
Реклама
Бързо развиване бе подбудено както от стопански съображения - личното ВЕИ произвеждане е доста по-рентабилно от вносна на въглищна сила от България да вземем за пример, само че по този начин и поради измененията в климата, които Гърция усеща все по-интензивно в последните няколко години под формата на унищожителни пожари, суши, стихии и наводнения. По този метод Гърция видя и опцията да реши личната си взаимозависимост на импорт на фосилни горива, където Русия държеше съвсем 100% от вноса.

Към 2023 година Гърция към този момент разполага с над 11 гВт ВЕИ мощности (за съпоставяне българските са общо под 6 гВт, половината от които са ВЕЦ). А задачите, заложени в националния енергиен и климатичен проект, Очаква се цялостната инвестиция в интервала от 2021 - 2030 година в енергийния бранш да е в размера от 44 милиарда евро, което ще включва 9 милиарда за ВЕИ съоръжения, 11 милиарда за енергийна успеваемост и 5.5 милиарда за инфраструктурни усъвършенствания.
Въглищна централа За дълго време Гърция е един от основните производители на въглища в Европа. Към 2010 година тя е в топ 2, девет години по-късно е в топ 4, само че към днешна дата тя едвам намира мястото си в топ 10. Отделни изследвания демонстрират, че страната разполага с задоволително въглища да зарежда енергийния си бранш в продължение на още най-малко 45 години. Добивът на въглища е доминиран от държавната PPC, която държи огромна част от мините в страната. Очакванията са, че преходът към зелена сила ще има сериозен резултат върху заетостта в района на Козани, където въгледобивът е един от главните източници за прехранване на огромна част от популацията. Проучване на Световната банка демонстрира, че към 16 хиляди работещи ще усетят непосредствено резултата, като едвам към 3.9 хиляди от тях са заети в мините. Според същото изследване излиза наяве, че гръцката PPC е имала политика да не наема нови хора в миньорския бранш от 2008 година насам като над половината от работната ѝ мощ в района ще бъде в пенсионна или предпенсионна възраст към 2023 година През първите 10 месеца на тази година 88.3% от силата, генерирана от въглища, в страната се прави от новата топлоцентрала на PPC - " Птолемаида " 5. Хелиос на помощ
Тази година Гърция е на седмо място в международен мащаб във връзка с потреблението на възобновима сила в своето брутно извънредно ползване на сила със обилни вероятности за по-нататъшно нахлуване на ВЕИ. За дълго време водещи в този бранш на страната бяха вятърните и хидромощностите, само че в последните няколко години в главен състезател се трансформира слънчевата сила. През 2022 година бяха добавени рекордните 1.36 гВт фотоволтаични мощности с планове като мегапаркът край. Тази година темповете се забавиха доста като едвам към 500 мВт са били добавени в първата половина на годината, достигайки общата мощ от 5.8 гВт.
Реклама
Това закъснение обаче е единствено видимо. В околните три години се чака Гърция да добави най-малко 3.4 гВт слънчеви мощности от пет огромни обособени плана. Държавната PPC ще взе участие в четири от тях, като най-големите два ще бъдат в тандем с немската RWE за мощности от 2 гВт, които се чака да влязат в употреба през 2026 година Другите планове са 550 мВт " PPC Ptolemaida solar park ", " Sens LSG Greece solar park ", който към този момент е в стадия на приемане на разрешителни и ще бъде построен от немската LSG Building Solutions с мощ от 480 мВт и с проект за заработване през 2025 година Най-малкият от петте - " PPC Renewable Amyntaio Solar PV Park " е с мощ от 350 мВт и се чака да влезе в употреба дружно с двата огромни плана на PPC.

Областта Западна Македония се обрисува като крайната дестинация за огромна част от слънчевите планове на страната, а тук също се чака да бъде стартират план за произвеждане и предпазване на водород посредством електролиза - White Dragon (бел. ред. " Белият змей " ) . Заедно с него ще се развива още един план за горивни кафези HiPo. Общата инвестиция в двете се чака да е в размер от 8 милиарда евро.
В дълбините и над тях
Наред с това обаче Гърция има една характерна специфичност - има голям брой острови в Егейско море. Заради отдалечеността им от главната територия на страната енергийната им сигурност постоянно се е приемала за предизвикателство. ВЕИ технологиите обаче могат да дадат решение и образец за това е взаимна работа с " Фолксваген " по плана " Умен и резистентен остров ". Първият от тях е Астипалеа с инвестиция от 20 млн. евро - по 10 млн. евро от Гърция и " Фолксваген ", а след това бе прибавен и Халки. Най-новият остров, който ще стане зелен - Порос, бе разгласен от премиера Мицотакис по време на Срещата на върха за климата в Дубай.

Концепцията за " зелен остров " съставлява построяването на слънчев парк, който да зарежда огромна част от семействата и електрическите коли, както и построяването на зарядни станции и електрифицирането на градския и частния превоз на територията на острова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР