Между 11 и 12 часа на 9 септември соларните паркове

...
Между 11 и 12 часа на 9 септември соларните паркове
Коментари Харесай

Нов рекорд - 2319 MWh соларен ток в мрежата по обяд

Между 11 и 12 часа на 9 септември слънчевите паркове в България са сложили нов самобитен връх за страната, като са произвели 2319 мегаватчаса електрическа енергия. В същия миг АЕЦ " Козлодуй " генерира под 2000 мВтч, а всички въглищните Топлоелектрическа централа - общо към 1100 мВтч. Или казано по различен метод фотоволтаиците са обезпечили 40% от силата в този час. Това демонстрират верифицираните данни на европейския алианс на преносните оператори ENTSO-S.

Въпросният връх обаче може да е бил усъвършенстван през днешния ден (12 септември), защото оперативните данни на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) сочеха дейни над 2200 мВт фотоволтаици към 13 часа, а пикът е бил преди обяд. Обобщена информация за това ще има на идващия ден.

Това е по този начин най-много поради многото, които бяха пуснати в последните месеци и тези, които напълно скоро.

Но измежду аргументите за огромното произвеждане е слънчевото време над страната и високите, само че не прекомерно високи температури. За разлика от юли и август обаче превъзходството на соларите се задържа напълно за малко поради по-малкия ден.
Дял на другите мощности в системата Източник: ЕСО Реклама
От началото на годината до 10 септември създадената фотоволтаична електрическа енергия в България е с 56% повече от миналогодишните стойности за същия интервал. Причината е във консолидираното на стотици мегавати повече панели през интервала. Този растеж евентуално ще се задържи и през 2024 година, след което може да има известно закъснение заради неналичието на нови огромни планове в развиване в този момент. Ситуацията обаче може да се промени в случай че бъдат пуснати процедурите по Плана за възобновяване, които плануват 1700 мВт нови слънчеви мощности.

Като цяло произвеждане на електрическа енергия в страната от началото на годината спада с рекордните 21%, което е предизвикано от по-ниското произвеждане на въглищните централи и пониженото търсене при износа (-69%), което беше на рекордни равнища през предишното лято. Конкретно базовите централи (ТЕЦ и АЕЦ) са понижили производството си с близо 30% до този миг през годината. При Водноелектрическа централа пък понижението към 16%.

Интересно е и, че потреблението на ток в страната понижава значитлено - с цели 5%. Едно от обясненията за това е, че от ден на ден предприятия разчитат на лично произовдство, вместо да купуват от мрежата.
Свързани публикации Над 700 мВт нови слънчеви паркове ще бъдат пуснати в идващите месеци 11 септември 2023, 09:51 Седмични вести за енергетика: Оборудването на АЕЦ " Белене " поскъпна; Азерската " Сокар " продава газ в България 9 септември 2023, 08:00 Национален връх за превалявания провокира смъртоносни наводнения в Царево 5 септември 2023, 18:04 Двойно по-малко ток от въглища в България за първите 8 месеца на 2023 година 4 септември 2023, 16:35
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР