Механизмът на каскадното финансиране осигурява средства под формата на директни

...
Механизмът на каскадното финансиране осигурява средства под формата на директни
Коментари Харесай

Какви са алтернативите за осигуряване на еврофинансиране за иновативни проекти

Механизмът на каскадното финансиране обезпечава средства под формата на директни грантове, ваучери за услуги или награди, като източникът за тях е бюджетът на авансово утвърден план на различен бенефициент Този вид финансиране постоянно дава благоприятни условия за поддръжка на организации и технологии от такива сфери, които другояче не постоянно са подобаващи бенефициенти за " класическите " стратегии Кандидатстването постоянно е по-опростено, с къси за попълване формуляри и с по-бързо оценяване
Собственик сте на новаторски бизнес и се оглеждате за уместно финансиране за идващите етапи на вашата продуктова разработка. Ако сте с в действителност потвърдена иновация, която взема решение световен проблем, която ще докара до гражданска война на пазара, можете да потърсинте финасиране през Европейския съвет по нововъведения. Ако компанията ви е задоволително зряла и с положителни финансови резултати, евентуално разчитате на програмата за Разработка на нововъведения в предприятията, която ще ви обезпечи нужните средства за хонорари и развиване на новаторски артикули и процеси. А може би търсите достъп до по-добри решения за автоматизация, IoT или използване на лазерни технологии и разчитате на програмата за нововъведения?

Въпреки всчики налични благоприятни условия, може да се окаже, че вашата компания не е позволена като претендент, че методиката за оценка не дава действителни шансове за сполучливо класиране, че програмата закъснява, или че на този стадий няма планувана подобаваща за вашия бизнес покана за набиране на планови оферти.

Има какво да извършите! Може би за вас ще работи каскадното финансиране . Преди този способ за финансиране се срещаше най-вече по предложения на стратегия " Хоризонт Европа " и поканите на общностите към Европейския институт за нововъведения и технологии (EIT). Той планува използването на опростена скица за кандидатстване за по-малки, само че въпреки всичко атрактивни дотации. Механизмът на каскадното финансиране обезпечава средства под формата на директни грантове, ваучери за услуги или награди, като източникът за тях е бюджетът на авансово утвърден план на различен бенефициент (обичайно консорциум от партньори).
Реклама

Известен още като " помощ за трети страни " или " вторично отпускана помощ ", този инструмент действително измества административната тежест от Европейската комисия към съответния консорциум, който от своя страна дава отговор за ръководството на поканите и за разпределяне на такава безвъзмедна помощ към други целеви бенефициенти - всекидневно новаторски дребни и междинни предприятия (МСП), започващи предприятия и други

Най-често плановете, които плануват отпущането на безплатна помощ към трети заинтригувани страни (т.е. каскадно финансиране) включват ваучери за услуги, директни средства или композиция от тях. Механизмът се употребява и като метод да се промотират резултатите от главния план на водещия консорциум, да се мултиплицират резултатите, да се намерят подобаващи сътрудници за подкрепяне, или да се разпознават разработчиците на авангардни услуги и решения по тематиката на главния план.
Предимствата
Предимствата на този вид помощ са няколко. Кандидатстването по разгласи от каскаден вид постоянно е по-опростено, с къси за попълване формуляри и с по-бързо оценяване. Кандидатът нормално е независимо МСП или няколко компании, когато да вземем за пример се финансира даването на услуга или решение от един на различен сътрудник. Успеваемостта в процентно изражение е като цяло по-голяма по отношение на " класическите " централизирани европейски планове, като постоянно надвишава 30%. Във финансово изражение каскадното финансиране варира най-често сред 50 и 150 хиляди евро, само че се срещат и доста по-малки и по-големи планове. В общия случай се плануват предплатени заплащания (без банкови гаранции) до 30-50% от сумата и финансирането се дава не за обособени действия, а под формата на общ бюджет за съответния план (т.нар. lump sum).
Реклама
Броят на по този начин подкрепените предприятия, отчетите за оказаното им подпомагане посредством външни услуги или директни средства, както и постигнатите за бенефициентите резултати са част от основните знаци за триумф и надлежно се явяват съображение за възобновяване на разноските на финансиращите консорциуми от страна на Европейската комисия. Това по натурален метод предизвика основаването на доста по-облегчени процедури освен за кандидатстване, само че и за бързо и действително осъществяване и отчитане на плановете, които те избират да поддържат. Административната тежест, с която другояче се сблъскваме при директното обществено финансиране, тук постоянно отсътства. Фокусът е към постигането на действителни и смислени резултати, отбягване на регулаторни спънки и тежки административни условия.

След пилотното потребление на каскадни процедури по 7-ма Рамкова стратегия, тези ясни преимущества доведоха до забележителното повишаване на интереса към и използването на каскадни процедури през последните години. Оттук се появи и друга наклонност - постоянно този вид вторично финансиране образува благоприятни условия за поддръжка на организации и технологии от такива сфери, които другояче не постоянно са подобаващи бенефициенти за " класическите " стратегии.

За да се кандидатства сполучливо, е належащо познаването на главния план, задачите му, сътрудниците и упованията. Желателно е да се участва на осведомителните събития по плана. Задължително е да се съобразят условията, разказани в съответните предложения и насоки за кандидатстване, които можете да намерите на самостоятелните уеб сайтове на всеки подобен по-голям план.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР