Медийното удобство се търси от пълноценно избраните правителства и парламенти,

...
Медийното удобство се търси от пълноценно избраните правителства и парламенти,
Коментари Харесай

Минеков: Виждам телевизии, които се „хранят“ от всички министерства

Медийното улеснение се търси от пълноценно определените държавни управления и парламенти, виждам малките екрани, които се „ хранят “ от всички министерства. Това сподели служебният министър на културата Велислав Минеков в изявление за предаването „ Преди всички “ по БНР.

„ Имаме една голяма медийна взаимозависимост от държавното управление, без значение какви са медиите. Това, което в действителност ме потресе, е финансирането на частните медии, това са така наречен медийни услуги. Видях с изненада, че не можем да приказваме за частни медии в България. Всичките сходни се устоят от пари от страната, средства от министерствата, от общините, от познати и непознати фондации, села, паланки, градове, музеи, хотели и заведения за хранене. Когато страната е вътре, е смущаващо. Виждам малките екрани, които се „ хранят “ от всички министерства, получавайки по към половим милион от всяко министерство. Няма парламентарна партия, която да е била вътре в Народното събрание, която да не е взела участие на всички места с една голяма сума. Смущаващо е. Тази информация е събрана по линия на Дирекцията за авторски права. Бях извънредно сюрпризиран, извънредно е “, уточни министър Минеков.

По думите му в никакъв случай не е прилаган законът във връзка с тези, които не са подали декларациите си за благосъстоятелност. „ Има доста, които не са подали. Целта е да нямаме неуместни медии. Недоволни от мен са медии, които са били комфортни на предходното държавно управление и са останали недокоснати, само че са били „ хранени “ постоянно. Те са били прехранвани от същите тези, които са направили корупцията, а това се е случвало в Министерството и то в големи размери. Има две финансови пътеки – европрограмите и националното подкрепяне на медиите. Ако тези пътеки спрат, медийният пазар ще колабира и съвсем нищо няма да остане. Ние сме европейски рекордьори по брой радиостанции и малките екрани и то за едно съвсем нещастно население от 7 млн. Има голямо количество партийни малките екрани и Съвет за електронни медии, който се избира съвсем напълно от Народното събрание и два души в него се избират от президента. Можем ли да повярваме, че тези хора са самостоятелен орган? Трябва да има различен вид за Съвет за електронни медии, коства ми се, че законът не върви. Една от самодейностите, които направихме, е за промени в Закон за радиото и телевизията и Закона за авторските права. Този закон би трябвало да бъде обмислен, той е стар и нездравословен. Очакваме парламент и да стартират измененията, тъй като обстановката по този начин е нетърпима. Надявам се да има и публично разискване, само че то не постоянно носи резултат “, съобщи Минеков.

„ Не може частна медия да бъде ръководена с сходен тип „ хранилки “. Така всяко държавно управление ще се усеща комфортно и ще бъде щастливо. Може би това е една от аргументите да сме 112 място по независимост на словото. Медийното улеснение се търси от пълноценно определените държавни управления и парламенти. Това е разпределяне на държавни подкупи в големи размери. Тези услуги за мен са рушвет. Министри се купуват тишина и улеснение, купуват си великолепие. Никой не е видял какво става години обратно. Никой не се в докоснал и възмутил от тази процедура. Трябва законови ясни регулации. Нищо не е в положение да ме тормози, да бъда притиснат или да бъда застрашен “, съобщи министър Минеков.

Според него ще е необходим главен ремонт на държавността, само че ще е нужно да променим и навиците. „ Не би трябвало повече да мълчим, а би трябвало да приказваме свободно. Не би трябвало да прикриваме и дребната корупция, а освен едрата. Много сложна ще бъде смяната на ниско равнище в тези връзки на услуги. За това ще е належащо време. Държавата ще се промени, само че навиците надали толкоз елементарно. Има доста да се каже. Всичко, което не е казано през последните 12 години, в този момент може да се каже умерено ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР