Медийната свобода за последно е била толкова ограничена в края

...
Медийната свобода за последно е била толкова ограничена в края
Коментари Харесай

Медийната свобода е мираж - върнахме ли се към Студената война?

Медийната независимост за последно е била толкоз лимитирана в края на Студената война.
Тази констатация прави годишният отчет е на Съвета на Европа и дузина партньорски организации, в това число Европейската федерация на публицистите и " Репортери без граници ", съобщи AFP.
Те сътвориха единна Платформа за отбрана на журналистическия труд и сигурността на публицистите. В него ясно се акцентира влошаващото се положение на медийната независимост в Европа и аргументите за това .
Докладът се основава на откритията на 140 съществени нарушавания на медийната независимост, които са обявени на платформата през 2018 година
Посочва се рутината отбрана на хора, които са виновни за закононарушения против публицисти, в това число 17 случая, при които няма осъдени за ликвидирането на публицисти .
В Италия е записано най-голямо нарастване на броя нарушавания на медийната независимост. В отчета се акцентира свиващото се пространство за независимост на словото в Турция. Там повече от 200 публицисти са арестувани от несполучливия опит за прелом в средата на 2016 година
Унгария се показва като страна, в която има " доста висока централизация на медии в ръцете на проправителствени олигарси ".
Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд декларира, че отчетът може да " служи като база за разговор със страните членки за методите да се усъвършенства средата с медийната независимост ".
През 2018 година в 32 от 47-те страни членки на Съвета на Европа са били регистрирани 140 нарушавания на свободата на медиите, които създателите на отчета дефинират като съществени.
Сред тях са нахлуване с кола бомба против публицист в Черна гора, нахлуване с нож против публицист в Милано и опит за опожаряване на редакция в Украйна.
Платформата започва през 2015 година за да улесни съдействието сред страните членки на Съвета на Европа за отбрана на публицистите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР