Медицинските специалности са едни от най-желаните от кандидат-студентите. Броят на

...
Медицинските специалности са едни от най-желаните от кандидат-студентите. Броят на
Коментари Харесай

Медицинските специалности са най-желаните у нас

Медицинските специалности са едни от най-желаните от кандидат-студентите. Броят на чужденците, последващи медицина у нас, е рекорден за Европейския съюз, а професионалната реализация на приключилите е извънредно висока.

Това стана ясно от изнесените данни на общественото разискване на плана за Национална карта на висшето обучение в България, съобщи БГНЕС.

" Ако всички професионални посоки имаха сходни характерности, бихме споделили, че характерностите на българското висше обучение съответстват със социално-икономическите потребности и пазара на труда ", регистрира Георги Стойчев от „ Институт Отворено общество “ – организацията, изготвила данните.

В категорията специалности с най-високи индикатори у нас попада и направлението архитектура.

Втората група са специалности, към които също се регистрира огромен интерес от работодателите, добра опция за реализация с високи приходи, само че относително невисок интерес от страна на кандидат-студентите. Типичен представител е математиката, която дава благоприятни условия за реализация съвсем като при осведомителните технологии, само че малко деца желаят да я учат.

В самобитна трета група попадат посоки с доста висок интерес, само че по-слаба реализация. Такава компетентност е театрално и филмовото изкуство, където 100% от местата са заети. Някои от неприетите студенти даже отиват да учат в частни университети. Въпреки това обаче данните регистрират по-слаба реализацията на дипломираните в тази компетентност.

В четвъртата група попадат специалности като стопанска система или бизнес администрация, които са толкоз всеобщи, че приключилите ги мъчно съумяват да се осъществят в тези посоки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР