Медицинските сестри заплашиха с национален протест, ако не получат увеличение

...
Медицинските сестри заплашиха с национален протест, ако не получат увеличение
Коментари Харесай

Медицинските сестри готвят протест, настояват за адекватно заплащане


Медицинските сестри заплашиха с народен митинг, в случай че не получат нарастване на заплатите и основаване на стандарт, в който са е ясно записано какъв е нужният брой медицински сестри в страната.

От Асоциацията на експертите по здравни грижи изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и здравния министър Николай Петров с гледище желаните от тях промени да се плануват в бюджета за идната година.

Медицинските сестри упорстват за стартова заплата от 3 минимални заплати за страната или към 1500 лв. и диференцирано възнаграждение на труда според от добитата подготовка.

Те желаят още приемане на стандарти с явен правилник за нужния брой медицински сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори, медицински и ренгенови лаборанти по отношение на броя на пациентите в лечебните заведения, кабинетите, лабораториите, децата в детските ясли, градини и учебни заведения, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където експертите поставят "висококвалифициран труд на ръба на оцеляването ".

От Асоциацията упорстват още за обезпечаване на условия за присъединяване в наложителните форми на продължаващо образование и основаване на опция за повишение на публичния авторитет на специалностите и привличане на младежи към тях.

Средната възраст на медицинските сестри сега е 53 години, а за последните 10 години към 10 000 медицински сестри и акушерки са напуснали страната.

"За оптималното фунцкиониране на здравната система са нужни 35 000 експерти – медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти. Повече от 80% от приключилите студенти в направление “Здравни грижи “ няма да упражняват специалността си заради мизерно възнаграждение, неподходящи условия на труд, пренебрежение и прояви на принуждение при осъществяване на служебния дълг, произволи от страна на работодателите и липса на ясни критерии и стандарти за качествено осъществяване на здравните грижи, по този начин нужни на българското общество ", показват в отвореното писмо от Асоциацията.

"Повече по този начин не може! Високата ни подготовка би трябвало да бъде уважавана и почтено оценена! Не можем повече да работим за мизерно възнаграждение! Не одобряваме пренебрежителното отношение към нашите специалности! Отказваме да спасяваме здравната система, работейки на 2 и даже на 3 места! Ние сме пълноправни членове на медицинския екип и осъзнаваме своята отговорност! Не ни поставяйте пред алтернативата да работим в България или да напуснем специалността, която обичаме “, обявиха медицинските сестри.

"Сега, когато се взема решение бюджетът на Република България, ние заявяваме своите съществени претенции, с цел да ни има, с цел да се усъвършенстваме и българските жители обезпечено да получават безвредни и качествени здравни услуги. Не желаеме да застрашаваме националната сигурност, заради невъзможността да упражняваме специалностите си ", допълват те.

"Ние ви уведомяваме за решението си да отстояваме правата си, с цел да останем в България. Ако и в този момент не се плануват задоволително финансови средства за дейностите по здравни грижи, ние ще организираме народен митинг. Последната ни реакция ще е национална стачка, която ще сковава системата на опазване на здравето. Очакваме Вашите мъдри и национално виновни решения! ", показват още в писмото те.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР