Медицински специалисти от университета на Торонто са разработили тънък и

...
Медицински специалисти от университета на Торонто са разработили тънък и
Коментари Харесай

Змия прави мозъчни операции, лекарите доволни

Медицински експерти от университета на Торонто са създали тъничък и еластичен робот, наподобяващ змия, който може да оказва помощ за осъществяването на интервенции на труднодостъпни места - да вземем за пример в комплицирани мозъчни интервенции, оповестява уеб сайтът на образователното заведение.

По думите на разработчиците му от Лабораторията по роботика той има капацитета да направи гражданска война в хирургията, защото ще откри приложение в осъществяването на интервенции, които до момента не са били вероятни.

Гъвкавата роботизирана змия с диаметър до 7 милиметра ще се управлява от хирурзи. С нейна помощ те ще могат да доближават до точното място, без да повреждат жизненоважни тъкани или органи.

В неврохирургията опциите на лекарите постоянно са лимитирани от обичайните принадлежности - по-трудно е, да вземем за пример, да се доближи до злокачествено образувание в мозъка с корав скалпел, без да се повреди хубавичко тъкан.

В индустрията, където роботът-змия също може да откри приложение, с цел да се разбере дали има щета в реактивен мотор да вземем за пример, е належащо да се проникне в него. Това обаче е невероятно без най-малко отчасти разрушение или демонтиране на структурата.

Въпреки че ще се ръководи от хирурзи, роботизираната змия ще може независимо да дефинира по какъв начин да заобикаля трудностите и да разпознава задачата. С нейна помощ ще могат да се взимат също тъканни проби или да се инжектират медикаменти непосредствено в тумори.

Освен в медицината и индустрията, сходни роботи могат да се употребяват и в космоса, както и в избавителни задачи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР