Медицината има ясно, категорично становище относно антибиотиците: те спасяват живот,

...
Медицината има ясно, категорично становище относно антибиотиците: те спасяват живот,
Коментари Харесай

Как да разберем дали се нуждаем от антибиотик

Медицината има ясно, изрично мнение по отношение на антибиотиците: те избавят живот, прилагайки се единствено когато е належащо, т.е. за лекуване на бактериални инфекции. При вирусни инфекции освен не работят, само че може и да са рискови. Създава се устойчивост и антибиотиците стопират да работят при упорити, застрашаващи живота инфекции.

Затова все по-трудно ще се лекуват менингити, туберкулоза, бъбречни инфекции, пневмонии и други, изяснява доктор Павлина Андреева, Една.бг.

При Коронавирус инфекции е нелогично и медицински безпричинно да се стартира лекуване с антибиотик още в първите дни на недоволствата. Възможно е да се появят бактериални затруднения, за които е необходим антибиотик, само че това става в редки случаи и то след петия ден. Но когато у дома има болен човек терзанията са огромни: Дали в действителност е единствено вирус, при който не са нужни антибиотици, или е нещо по-сериозно и би трябвало да се вземат незабавно ограничения?

Истина е, че от време на време клиничната картина е сходна при вирусни и бактериални инфекции и тогава лекарите прибягваме към проучвания, които демонстрират защо става въпрос. Съветът ми е, в случай че имате подозрения и за справедлива преценка на положението, направете проучвания в най-близката лаборатория, те не са скъпи.

Най-бързо ще получите резултат от проучване на кръвна картина с це реактивен протеин (CPR) Той е индикатор за бактериална зараза. Лекото му завишаване (2-3 пъти) не значи безусловно антибиотик. В такива случаи се взема поради общото положение на болния, възрастта, съпътстващи болести. Друг индикатор за бактериална зараза са левкоцитите (доста динамичен показател) и неутрофилите или гранулоцитите.

Имайте поради, че до 4-годишна възраст стойностите им са разнообразни от тези на възрастните и в случай че в референтните стойности няма разграничаване по възраст може да се объркате. Особено внимание изискват кърмачетата. Ако няма признаци за вирусна зараза (хрема, кашлица, зачервено гърло) елементарно може да се пропусне бъбречна зараза, която протича единствено с висока температура. Затова при всяка висока температура без забележима причина при дребните бебета се прави проучване на кръв и урина.

Специалистите предлагат първо да се направи микробиологично проучване на секрет (най-често пълнозвучен и носен) с антибиограма и по-късно да се стартира антибиотикът. На доктрина звучи разумно, само че на процедура постоянно е мъчно използвано. Самото проучване лишава 3-4 работни дни, които мъчно се изчакват с малко дете в тежко положение. Опитният доктор знае кои са най-честите причинители в избрана възраст и кои антибиотици му работят. Изследването е значимо при неразбираеми, хронични, „ затегнати” положения.

И нещо за обичаната тематика на майките – проучване на носен секрет. Някои от децата които посещават детски ясли и градини са с съвсем непрекъсната хрема. Да, изнервящо състояние... Но родителите би трябвало да знаят, че проучването на носния секрет е неефикасно в доста случаи. Носоглътката е открита, нечиста, нестерилна система и в носа съвсем постоянно има бактерии, които може да не са причинители за хремата. И когато се изолират, по гледище на „ компетентните” чиновници в детските заведения се стартира излишно безпределно лекуване, което поврежда лигавицата на носа. Причината за непрекъснатите детски хреми са вируси (не се изолират в секрета) алергия, трета сливица, сухия и топъл въздух в детските заведения, полипи, аномалии в носната бариера, хипертрофия или недоразвитост на носната лигавица от безразборното използване на капки за нос и други.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР