Мечтите на Украйна да получи тежка западна бронирана техника започнаха

...
Мечтите на Украйна да получи тежка западна бронирана техника започнаха
Коментари Харесай

Къде Украйна ще хвърли Леопарди и Ейбрамси?

Мечтите на Украйна да получи тежка западна бронирана техника започнаха да се сбъдват - явно немските „ Леопарди “ ще попаднат при ВСУ през идващите седмици. Те ще бъдат последвани от танкове от Съединени американски щати и Англия. Как тъкмо и в каква посока Украйна ще се опита да употребява това оръжие – и за какво единствено танкове няма да са задоволителни на ВСУ?

На първо място - танкът не съществува като нещо единствено по себе си (както прочее всяко друго комплицирано военно средство). Изисква непрекъсната поддръжка, аварийни елементи, муниции и ефикасен гръб. Екипажите също е желателно да са взаимозаменяеми.

Например „ Леопардите “, реактивирани от складовете на „ Райнметал “, би трябвало да имат сериозен придатък под формата на инженерна поддръжка. Сега в Украйна това просто не е по този начин. За сполучливото потребление на танковете на ВСУ е належащо да се сътвори мрежа от тилови пунктове, в които да бъдат съсредоточени механически служби и хора, подготвени да работят с тази техника.

Украинците, които умеят да ремонтират и поддържат „ Леопард “, „ Чалънджър “ и „ Ейбрамс “ също ги няма сега. Приготвят се (с известни ограничения) за няколко месеца. Може да се допусна, че на първия стадий тази роля ще играят поляците. Но това във всеки случай ще ограничи вероятността Украйна да употребява западна бронирана техника, защото такива пунктове за доставки би трябвало да бъдат ситуирани допустимо най-близо до фронтовата линия - и в това време предпазени от съветски удари. Едното обаче очевидно опонира на другото.

От Украйна се изисква да откри минимум пет такива пункта за доставка - три за „ Леопард “ просто въз основа на упования им брой, един за английския „ Чаланджър “ и още един за газовово-турбинния „ Ейбрамс “. Не може да има десетки такива точки за доставяне и затова тяхното местонахождение става извънредно уязвимо за съветски ракетни и въздушни удари. Но главното е по какъв начин тъкмо и с каква цел ще се употребява тази техника? Отговорът на този въпрос е извънредно значим за разбирането на цялата украинска военна тактика сега.

Първоначално ВСУ избраха да разпределят бронирани елементи по цялата линия на фронта. Бронираната техника е сведена до огромни елементи (бригади), само че йерархично тези бригади са подчинени на командванията на така наречен " посоки ". Например 17-та танкова бригада е подчинена на Западното направление, вследствие на което се трансформира в действен запас, с който ВСУ запушиха пробойни край Соледар и Артьомовск.

В по-трудни случаи танковете бяха разпределени съвсем в обособен образец за укрепени региони и пехотни елементи. Използвани са просто като самоходна артилерия. Стрелят - бягат, в това число и в обитаеми места.

Има догатки, че западните бронирани машини, доставени в Украйна, ще бъдат под някаква форма под контрола на западните командири. Това значи, че самата доставка на западните бронирани машини ще дефинира тяхната организационна конструкция. Те няма да бъдат разграничени в обособени бригади, а ще бъдат сведени до танкова войска под единно командване. Три разнообразни вида западни танкове значат три типа армии.

Такива единици са основани извънредно за нападателни цели. Ако „ Джавелин “ трябваше да " спрат съветските орди ", то „ Леопард “ и „ Ейбрамс “ са ключът към триумфа на настъплението. Но те би трябвало да бъдат интегрирани в сегашната конструкция на ВСУ.

Самата тази интеграция е дълъг и комплициран развой. В Украйна няма доста места (полигони), където това може да се направи. Един от главните е танковият център " Десна " край Чернигов, непокътнат от руско време. Основният му проблем е близостта до границите на Русия и Беларус моралната напреднала възраст. В допълнение, Черниговска област е надалеч от областите на евентуално приложение на новата техника. Трудната логистика слага под подозрение способността за определяне на бойна съгласуваност на новите танкови бригади със съществуващите пехотни бригади на ВСУ.

Обикновени образователни центрове (а не профилирани танкови), въз основата на които ВСУ в този момент образуват нови номерирани бригади, са ситуирани в централната част на Украйна и Подолието: в Полтава, Кривой Рог, Днепропетровск, Виница. Предполага се, че точно в този район се възнамерява да се организира бойно съгласуване на ВСУ и новите танкови бригади, употребяващи западна техника. Теоретично Полтава може да стане районът, в който е разумно ВСУ да разполагат точки за доставяне и обслужване.

Има минимум три посоки, в които въоръжените сили на Украйна в началото имаха намерение да употребяват огромни танкови съединения.

Първо: огромно нахлуване, планувано от Киев в южния (известен още като Запорожие) бранш в посока на брега на Черно и Азовско море. Стратегическа цел: секване на сухопътния кулоар към Крим, окупиране на емблематични градове като Мелитопол и Бердянск. Доскоро ВСУ се опитваха да основат ударен пестник в тази посока за тази цел.

Второ: северната част на ЛНР. Политическият съставен елемент е явен: окупацията на градската агломерация на Северодонецк и отварянето на фронта на ЛНР с достъп до остарелия сектор от съветската граница. Използването на огромни танкови единици тук е затруднено от терена (реки, както и огромни гори).

Важно е да се има поради, че западните танкове са по-тежки от съветските (съветските). Това лимитира обсега на тяхното приложение. Например, Ейбрамс надали ще премине по мостовете през Северски Донец и съвсем несъмнено ще заседне в горите през есента. От цялата гама бронирана техника, която Западът предлага на Украйна, единствено „ Леопард “ са подобаващи за изискванията на Украйна, като в началото са предопределени за този спектакъл на военни дейности.

Трето направление: опит за контраофанзива на въоръжените сили на Украйна при Соледар и Артьомовск от градската агломерация Славянск - Краматорск - Константиновка. На пръв взор това е минимум очевидната посока, само че нещата може да се трансформират през идващите месеци.

Ситуацията на фронта се трансформира много бързо. До есента може да се окаже политически належащо ВСУ да си върнат най-малко някое значимо обитаемо място. Те към този момент са създали еднократни опити за контраофанзива на Соледар. Но теоретично това направление може да се смята за рисково за танкове, като се има поради продължаващата тилова конструкция в Славянск и Краматорск.

Последният е трансфорат от ВСУ в тилов пункт за доставяне и ръководство, в който е изцяло допустимо да се разположи комфортна база за „ Леопарди “. Тоест, сега точно Краматорск би трябвало да се смята за най-подготвената база за разполагане на танкова войска от Украйна.

Възможно е до есента Украйна към този момент да не се нуждае от основаване на ударна бронетанкова формация. И цялата тази техника ще продължи да се употребява като самоходна артилерия за поддръжка на пехотните укрепени региони.

Но най-вероятно анализът на потреблението на танкове в действителностите на ВСУ ще накара западните военни специалисти да схванат, че е безсмислено да се събира танков пестник в Украйна без спомагателна поддръжка. Украйна ще получи за мобилна Противовъздушна отбрана, сходна на съветските " Панцир “. които биха могли да съпровождат танкови колони на ход. Те ще бъдат последвани от снаряди с повишен обхват и с обеднен уран. С други думи, пред нас е единствено началото на една доста огромна история - в случай че не ѝ се постави край с дейностите на съветските въоръжени сили.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР