Мечката Свобода във варненския зоокът вече се готви за зимния

...
Мечката Свобода във варненския зоокът вече се готви за зимния
Коментари Харесай

Варна: 34-годишната мечка Свобода се готви за зимен сън

Мечката Свобода във варненския зоокът към този момент се готви за зимния си сън. Не излиза във външната част на местообитанието си и е станала по – летаргична. Все още обаче става с любознание всякога при обгрижването от гледачите й. Това сподели за Moreto.net уредникът зооколекция в зоопарка Пламена Каразутева.

Днес християнският православен календар уважава светеца Андрей, който съгласно легендата е стопанин на мечките. Затова и Андреевден е прочут още като Мечкин ден. Една от притчите гласи, че свети Андрей бил уединен аскет, който се прехранвал от планинската си нивица. Мечка обаче изяла единствения му вол. Разгневен, светецът уловил мечката и я впрегнал в ралото наместо вола. Така подчинил дивия звяр на волята си за правдивост. За това свети Андрей е уважаван като патрон на мечките и техен заповедник.

„ За 14-те години, в които нашата мечка е в зоопарка, тя е съумяла да се пригоди към местообитанието и атмосферата, а посетителите превзема с нейният натурален сексапил. Ние, екипът на зоопарк Варна, се радваме на нейното дългоденствие, което е симптом, че тя се усеща добре душевен и физически, и се надяваме да ни радва още дълги години. “, сподели още уредникът.
Наскоро шефът на зоокъта Иванка Стоянова описа повече за нрава на Свобода. Тя показа, че видимо животното наподобява тромаво, само че в действителност е извънреден ловджия и хваща всичко, което попадне в клетката й. Не я тормози само наличието на една котка, която влиза и излиза от обитанието й напълно необезпокоявано.

През студените месеци в бърлогата на Свобода ще бъде сложена камера, която да я следи по време на зимния й сън. Проследяването на този интервал е част от план, в който се включва варненският зоокът. Зоопарк Варна сътрудничи на екип от учени от Биологическия факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски " и ИБЕИ-БАН, който извършва план на тематика " Комплексни генетични и етологични проучвания за дълготрайно in situ и ex situ запазване на кафяватя мечка, Urcus arctos ".

Изследването цели да разшири познанията за биологията, екологията и държанието на кафявата мечка в България. Получените резултати ще разрешат да се отговори на въпроси по отношение на популационна принадлежност на мечките на затворено и държанието на индивидите по време на сериозния интервал на зимния сън.

Когато температурата спада и храната е нищожна, някои животни спят зимен сън, с цел да преживеят по-суровите условия на студения сезон. Зимният сън е положение на покой, в което телесната температура на животните спада до равнището на обкръжението им и метаболизмът им се забавя сензитивно. Това се случва при гризачи, прилепи, насекомоядни, катерица и други Други животни изпадат в летаргия(почиват), с цел да устоят суровите зимни условия на живот. През лятото те натрупат мазнини,с които оцеляват през зимата. Тяхната температура не спада сензитивно и те могат да се разсънят бързо. Но с помощта на неподвижността, животните пестят огромни количества сила. Такива са язовецът и кафявата мечка. През пролетта зимуващите животни възобновяват естествения си живот, като множеството от тях излизат от летаргията с на половина понижено тегло.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР