Мазнините, открити в продуктите, предлагани във веригите за бързо хранене,

...
Мазнините, открити в продуктите, предлагани във веригите за бързо хранене,
Коментари Харесай

Не е за вярване! Бързите закуски може и да са полезни

Мазнините, открити в продуктите, предлагани във веригите за бързо хранене, могат да оказват помощ за предпазването от най-смъртоносната форма на рак на кожата, твърди изследване. Експерти откриха, че палмитиновата киселина, която се съдържа в артикули като бургери, бисквити, снаксове, взе участие в процеса на пигментация и по този метод може да защищити кожата от нездравословни разновидности на кожния рак.

Докато бързата храна може да има нездравословни резултати върху сърцето и мозъка, тя може да предотврати животозастрашващата меланома. Само през последните 30 години броят на хората, болни от страшната болест, се е нараснал с 12%, сочи статистиката.

Според учените откритието за потребните свойства на палмитиновата киселина може да се окаже решаващо за битката с меланомата и да помогне на групите от обществото, които са най-предразположени от развиването ѝ – червенокосите, хората с доста бенки и тези с извънредно нежна и тънка кожа.

Излагането на ултравиолетова светлина, без значение дали е от слънцето или от солариумите, може да повреди ДНК-то и да аргументи разновидности, които могат да доведат до рак на кожата. Учените от университета в Масачузетс потвърдили изказванията си след лабораторни проучвания върху мишки. Те подложили гризачите на натоварен хранителен режим с огромни количества палмитинова киселина.

 Бургери

В резултат на това гризачите доста нараснали пигментацията си. След това мишките били облъчени с ултравиолетови лъчи, като единствено 11% от тях развили меланома. При друга група гризачи, която не приемала от киселината, процентът бил 54.

Генът MC1R играе решаваща роля в пигментацията при хора и мишки. Активирането му в клетките на човешката кожа, отгледани в лабораторията, подтиква производството на меланин и укрепва възобновяване на ДНК след ултравиолетово облъчване, посочили още проучванията на учените.

Палмитиновата киселина е мастна киселина или липид, присъстващ в наситени мазнини, само че ролята ѝ в потъмняването на кожата бе незнайна до момента.

 Бисквити

Тази мастна киселина нормално се намира в представителите на бързото хранене като бургерите, пържени картофи, бисквитите.

Това не значи безусловно да стартираме да се храним непрекъснато и единствено с бързи закуски, с цел да се предпазим от меланомата. Това би било пагубно за цялостното положение на организма ни. Целта на нашето проучване е да извлечем всички преимущества на палмитиновата киселина и да създадем от нея лекарство, което ще оказва помощ, без да вреди, споделя водещият на проучването – доктор Рут Чуй.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР