Маймунската шарка изглежда се разпространява от човек на човек в

...
Маймунската шарка изглежда се разпространява от човек на човек в
Коментари Харесай

Във Великобритания заговориха за епидемия от маймунска шарка

Маймунската шарка наподобява се популяризира от човек на човек в Англия, заяви Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) в сряда.

Обикновено лекото вирусно заболяване, което е ендемично в Западна и Централна Африка, се схваща, че се популяризира посредством непосредствен контакт. До началото на май случаите рядко се показваха отвън Африка и нормално бяха свързани с пътешестване до там.

" Настоящото огнище е първият път, когато вирусът се предава от човек на човек в Англия, като не са разпознати връзки за пътешестване до ендемична страна ", сподели организацията.

Според UKHSA по-голямата част от случаите в Обединеното кралство - 132 - са в Лондон, до момента в който 111 случая са регистрирани при мъже, които имат полови контакти с други мъже. Само два случая са регистрирани при дами.

Неотдавнашни пътувания в чужбина до редица разнообразни страни в Европа в границите на 21 дни от появяването на признаците са докладвани от 34 доказани случая или към 18% от 190 случая на болестта, доказани от Обединеното кралство към 31 май.

Досега UKHSA разпознава връзки с гей питейни заведения, сауни и потреблението на приложения за запознанства във Англия и в чужбина.

" Проучванията не престават, само че сега не е разпознат нито един фактор или експозиция, която да свързва случаите ", предизвестяват от организацията.

Маймунската шарка може да засегне всеки, само че доста от най-новите случаи са в общността на хомо- и бисексуалните мъже, доста от които живеят или имат връзки с Лондон, сподели Кевин Фентън, районен шеф на публичното здраве в Лондон.

" Както при всяка нова зараза, рискът от стигма и неустановеност е огромен ", сподели той.

UKHSA работи с групи, в това число Британската асоциация за полово здраве и ХИВ и приложението за запознанства Grindr, с цел да комуникира със службите за полово здраве и ЛГБТ общността.

Маймунската шарка нормално предизвиква грипоподобни признаци и цялостни с гной кожни лезии, които нормално отзвучават сами в границите на седмици, само че могат да доведат и до гибел.

Здравните управляващи на Обединеното кралство оферират имунизацията на Bavarian Nordic, Imvanex, на контакти с доказани или хипотетични случаи.

Случаите на маймунска шарка не престават да се усилват отвън Африка, най-много в Европа, и учените се пробват да дефинират аргументите за разпространяването. В сряда Световната здравна организация съобщи, че до момента е получила отчети за повече от 550 доказани случая на това вирусно заболяване от 30 страни отвън Африка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР