Майките и учителите ще получат накуп парите за увеличението от

...
Майките и учителите ще получат накуп парите за увеличението от
Коментари Харесай

Ядеш, пиеш и не плащаш. БГ кръчмарите не искат да са като гръцките

Майките и учителите ще получат вкупом парите за нарастването от 1 януари Еднократна помощ ще има и за децата от пети клас
Клиентите да не заплащат сметката в ресторант, в случай че не са получили касова записка.

Идеята е на финансовия министър Асен Василев, а задачата й е да бори сивата стопанска система. Тази смяна ще залегне в Закона за Данък добавена стойност, който е част от проектобюджета за 2023 година и е оповестен за публично разискване. Такава процедура от години съществува в Гърция, написа " Труд ".
-->
Така финансовото министерство се пробва да се накара ресторантьорският бизнес в България да стартира да заявява цялата си облага пред Национална агенция за приходите. От сектора обаче одобряват доста остро готвените промени и настояват, че една хубава концепция се опорочава, защото ще важи единствено за заведенията за хранене.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов акцентира, че секторът е извънредно порядъчен след събаряне на Данък добавена стойност ставката. " Много са намалели запечатванията на обекти, има огромен растеж и на вноските на корпоративен налог. Ако става дума за дисциплиниране на фискална политика, наложителните касови бележки са хубава мярка, само че остава неразбирането за какво е единствено за нашия бранш. Доста постоянно сервитьорите обслужват няколко маси и се бавят с даването на сметката, това може да бъде решено като недаване на записка и някой да стане и да се замине ", разяснява той.

Според данъчния специалист Николай Ванчев да станеш, без да си платиш при каквито и да е условия, е недопустимо. " Това ще докара до огромен проблем - непрекъснато да има хора, които стават, без да платят и настояват, че не им е донесена касова записка. Трябва да се вика полиция да се откри дали е по този начин или не ", сподели той пред Нова тв. Според специалисти съвсем всички заведения за хранене към този момент дават касови бележки. Много по-често не получаваме бон от  продавачи на дюнери и сладолед, фризьори и майстори, които вършат поправки в дома. Но за тях правилото, че няма да плащаш, в случай че не ти дадат касова записка, няма да важи.

Заплатите единствено от банкомата

Заплатите във всички компании с над 50 души личен състав, както и на сдруженията, които оферират ресторантьорски и кетъринг услуги, да бъдат изплащани единствено по банков път, оферират още от Министерство на финансите като мярка против сивата стопанска система. В претекстовете към предлагането се показва, че огромните компании са в обитаеми места, където има банкомат и даването на заплатите по банкова сметка няма да затрудни хората. А в заведенията за хранене имало по-голям риск от заобикаляне на законите.

Всъщност доста огромни компании събират служащите си с рейсове от прилежащи по-малки обитаеми места. При приемане на измененията може да се наложи проведено транспортиране и до банкомата, тъй като в селото, където живее служащият, банкомат няма. А във връзка с работещите в заведенията за хранене не излиза наяве по какъв начин новото условие ще стопира практиката хората публично да работят на ниска заплата, а останалата сума да получават в брой.

Всеки месец доклади в Национална агенция за приходите за парите в каса

С друга смяна в данъчните закони оферират всеки месец с декларациите по Данък добавена стойност компаниите да подават данни в Национална агенция за приходите и за наличните пари в каса, както и за сумите, които са взети в брой от притежателя. Като тази информация ще се дава с 44 дни забавяне - до 14-то число на втория месец след месеца, за който се отнася. Целта е по-строг надзор върху отчитането на оборотите, парите в касите и сумите, които взимат притежателите. В тази връзка се предлага и дивидентите да бъдат изплащани единствено по банкова сметка.

С тези ограничения финансовият министър ще се опита да вкара повече пари в държавната хазна.

Според проектобюджета на Василев, разчетените преди този момент от служебния министър Росица Велкова бюджетни доходи за тази година се усилват с 3.5 милиарда лева, които би трябвало да се съберат главно по линия на Данък добавена стойност. Очаква се Агенция " Митници " мощно да усъвършенства събираемостта на Данък добавена стойност и акцизи при вноса.

Значително стягане на контрола се чака и от страна на Национална агенция за приходите, както във връзка с декларирането на приходи, по този начин и във връзка с инспекциите. Все отново финансовият министър посочи, че бизнесът и редовите данъкоплатци няма да бъдат натоварени ненужно с инспекции, а данъчният надзор ще бъде " целеустремен към неизрядните компании ". Василев изясни, че към този момент е провел диалози с организациите на счетоводителите и инспекторите, с които е разисквал новите ограничения за отчетност и по-стриктен данъчен надзор.

Макрорамката

Късно във вторник на уеб страницата на министерството бе качен проектобюджетът дружно с тригодишната прогноза за интервала 2023-2025 година

Бюджетът за 2023 година следва макрорамката, заложена от служебния кабинет - растеж на стопанската система от 1.8%, средногодишна инфлация 8.7% и 5.6% в края на 2023 година, написа " Сега ".

За разлика от проектобюджета на Велкова, сегашният е с 3% недостиг, а не с 6.4%. За да се вмести в тази рамка Василев е завишил приходите с 3.5 милиарда лева и с съвсем толкоз е орязал разходите  - за финансови вложения и за издръжката на министерства и държавни ведомства, без да се засягат заплатите на служителите.

За идната година също е плануван недостиг от 3%, само че през 2025 година той ще нарасне на 3,6 на 100 поради капиталовите разноски по проекта за придобиване на нов вид бойни самолети. Макроикономическата прогноза планува ускоряване на растежа на стопанската система с 3,3%.

Василев е оптимист, че до края на тази година ще има втори транш по проекта за възобновяване, само че първи за тази година, в размер на 1.416 милиарда лева Ако тези средства постъпят, дефицитът на касова основа ще падне до 2.5%.

Данъчните ставки остават непроменени, като се изключи Данък добавена стойност за природния газ, където ставката от 9% ще бъде възобновена на предходните 20%. Василев обаче още веднъж пропусна да уточни какво се случва с Данък добавена стойност за парното и топлата вода, които по закон са краткотрайно понижени на 9% до края на юни.

Кой ще получи повече пари

* В плана на бюджета за тази година е отразено осъвременяването на пенсиите от 1 юли с 12%.

* Учителските заплати ще бъдат индексирани със задна дата от 1 януари, с цел да доближат 125% от междинната заплата за страната.

* Предвидено е нарастване на разноските за личен състав с 10% за структурите, които не са получили такова нарастване през 2022 г и 15% за структурите в общинската администрация.

* Втората година от майчинството ще се изравни с минималната заплата и ще стане 780 лева със задна дата от 1 януари. Тъй като сега майките получават 710 лв., е обезпечен механизъм през общественото министерство те да получат разликата до 780 лева вкупом за миналите месеци.

* Повишение на минималната заплата на медицинските сестри до 1500 лева и на лекарите до 2000 лева

* 111 млн. лева повече обществени заплащания поради покачвания предел на линията на беднотия от 504 лева Тук се има поради обвързването на обществените помощи с линията на беднотия, вместо обезпечения най-малък приход, което влезе в действие от 1 юни.

* Повече средства за персонална помощ, обществено подкрепяне, фамилни помощи за деца. От 1 юни доста се покачиха обществените помощи, а също се разшири и кръгът от хора, които имат право да ги получават. Заедно с това обаче наред с децата от първи, втори, трети и четвърти клас, както и осми, еднократни помощи за началото на образователната година ще има и за децата от пети клас - това е една необявявана до момента смяна. Досега текстът предвиждаше еднократните помощи да са за първи-четвърти клас, и за първи и осми.

* Повече средства за защита - до 1,88% от Брутният вътрешен продукт.

* Запазва се данъчното облекчение за ваучери за храна до 200 лева месечно, като се планува общата годишна квота да бъде увеличена от 1 милиарда лева на 1,4 милиарда лева

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР