Мая КулишеваИван Таков е роден в гр. София. Висшето си

...
Мая КулишеваИван Таков е роден в гр. София. Висшето си
Коментари Харесай

Иван Таков: Да свалим автомобилите от тротоарите в подземни паркинги

Мая Кулишева

Иван Таков е роден в гр. София. Висшето си обучение приключва в университета „ МагГил “ в Монреал, Канада. Специалност - финанси. Управлявал е капиталов фонд, работил е в няколко търговски банки. Два мандата е общински консултант, ръководител на Българска социалистическа партия в регион „ Взраждане “.

- Господин Таков, кандидатирате се за кмет на Район „ Възраждане “ и за общински консултант в Голяма община, в случай че Ви изберат ще се наложи ли да съвместявате две действия?

- Двете длъжности не могат да се съвместяват. Ако бъда определен, ще бъда областен кмет на „ Възраждане “. Трети съм в листата за съветници на градската организация на Българска социалистическа партия. Няма по какъв начин да бъда и едното, и другото. Имам два мандата като общински консултант. Успяхме да създадем много за развиването на този централен градски регион, а се кандидатирам още веднъж, тъй като остана доста несвършена работа. В предварителния ни диалог, Вие казахте, че актуалният кмет демонстрира лъскави неща като „ Женския пазар “ и пазара „ Димитър Петков “. Така е, само че тези планове са осъществени и с помощта на съветниците от Българска социалистическа партия. Мога да кажа, че част от тези начинания са мои. Например, басейнът на 30-о учебно заведение. Борихме се години, до момента в който най-сетне потегли ремонта. По физкултурния салон се работи също и при започване на идната година децата от региона ще се радват на една съвременна база - единствената във „ Възраждане “. Друга наша идея през годините е била запазването на парк „ Възраждане “. През предишния мандат приключи първата част от парка. Във втората част е планувано да има аква-парк със закрит и открит басейн, водни пързалки и целият комплекс ще бъде захранван с минерална вода. Едно благосъстояние, което Столична община е пренебрегвала години. Цяла София плува в минерална вода, а нямаме нито една работеща баня. Като споделям баня, съм безапелационен, че баните би трябвало да бъдат непокътнати и превърнати в модерни балнеологични центрове. Успяхме да се преборим в региона да бъдат ремонтирани няколко съществени пътни артерии.

- Това към този момент е направено, какви са новите провокации, пред които ще се изправите?

- Вчера бяхме в зона „ Б-19 “ на среща с жителите. Много несвършена работа. Пуснали сме от 1 година анкета, да чуем техните претенции към ръководството. Ние ги бяхме показали, само че и жителите го удостоверяват – главният проблем в региона е паркирането. Част от региона стана „ зелена зона “, което реши отчасти казуса на пазара „ Димитър Петков “, само че задръсти всички околни улици. Затова доста пъти съм казвал, че не би трябвало да трансформираме София в един огромен заплатен паркинг, а да свалим колите от пътните платна и тротоарите и да ги вкараме в паркинги.

- Това не е ли обвързване на сдружение „ Градска подвижност “?

- Точно по този начин. Това сдружение има доходи единствено от частта „ паркиране “ сред 40 и 50 милиона.

- И защо ги изразходва?

- Идеята беше тези средства да се разходват за построяването на нови паркинги. Знаете ли какъв брой построени има? Нито един. Не един път сме упорствали, частта с паркирането от Центъра за градска подвижност да стане общинско дружество и да стартира да построява паркинги.

-Подземни, в случай че може!

- Подземни, несъмнено. Дори споделям, тези паркинги да са безвъзмездни за жителите на София, тъй като като свалим колите от тротоарите, се подвига качеството на живот.

-Как е в други страни, имате ли наблюдения?

- Имам. Във всички добре развити градове в Европейски Съюз, и в Канада има задоволително паркинги и в необятния център, и в крайните квартали - услуга, от която жителите ни сега са лишени. Колите в София стопират една върху друга, по зелени площи, тротоари, пътни платна и като не ви е осигурила друга опция, какво прави общината? Познахте – поставя ви скоби, отнася ви автомобила някъде против съществени пари и ви унищожава деня! Категоричен съм, че това е отговорност на Столична община и минус за ръководството й. Друг проблем, който тревожи жителите, е чистотата. „ Възраждане “ е централен столичен регион, а към момента на доста места има противозаконни сметища и то най-много на общински парцели. Това значи, че общината не се грижи за своята благосъстоятелност.

- Кога най-сетне в София ще стартират да се мият улиците, както се миеха по време на социализма?

- Този въпрос го задаваме от години. Знаете ли, че за чистотата на града се харчат към 200 милиона лв.. За тази година плануваните в бюджета са 208 милиона. Само преди 10 години когато госпожа Фандъкова стана кмет на София, парите бяха 140 милиона. Сега със 70 милиона от горната страна, да виждате по-чист град?

- И се готвят да създадат нови контракти със същите компании, които не са си правили работата.

- Точно по този начин. Упрекът не е толкоз към компаниите, а към контрола. Последният мандат на госпожа Фандъкова беше много трогателен. Нямаше огромен капиталов план, който да не е провокирал скандал. Стана нарицателно „ ремонт на ремонта “, по-късно и „ надзор на контрола “. Това си е липса на надзор и по чистенето, и по ремонтите и осъществяването.

- Какво още е планувано като цели в предизборната Ви платформа?

- Вече загатнах какви действия би трябвало да се правят от Столична община и от един областен кмет – с изключение на чистотата, паркирането, би трябвало непрекъснато внимание за вътрешно-кварталната инфраструктура. Тротоарите и улиците не са пипани от време оно. И добре да са строили, минали са 30 години.

- Какви средства са нужни?

- Много. Но знаем, че София разполага с бюджет от 1 милиард и 700 млн. лева

- Ще продължава ли районният кмет да е “пощенска кутия “ на Голяма община, по кое време ще е разпоредник на бюджет за региона според от нуждите?

- Въпросът за делегираните бюджети на районните кметове е поставян от нас не веднъж. Сега районните кметове се избират директно от жителите. Те поемат задължения с хрумвания за развиването на региона, само че по-късно тези хрумвания не могат да се осъществят, тъй като работи централизираното систематизиране. Големият Кмет дава. И в случай че някой дребен кмет е непокорен, има проблем с финансирането.

- Същото, което става с общините и централния бюджет.

- През предходната акция ние развихме концепцията за делегираните бюджети и посредством тях кметовете ще бъдат първостепенни разпоредители на средствата. Предложихме да се върнат районните препоръки - към самия областен кмет да има съвет от жители, или сдружения, или препоръки от политически партии.

- Това, обаче изисква законодателни промени.

- Законът за локалната власт би трябвало да се промени. Иначе, както казвате районните кметове ще си останат „ пощенски кутии “. Ако им провиснал пари могат да създадат нещо за развиването на региона си, в случай че не – нищо. Още през предишния мандат стои въпросът за София на „ две скорости “. Не е държавна загадка, че голямата част от парите на общината /нашите пари/ се изсипват в центъра на София. Имаме един видимо бляскав център /за да не се изложим пред чужденците/ и гетото на крайните градските пространства.

- Като архитектура жителите не го харесват.

- Архитектурата е сложна работа. Не ми се стартира диалог за огромните безобразия осъществени в центъра на града /и освен в центъра/ през последните години. Откровени недоразумения, с искания за „ висока “ архитектура, с още по-некадърно осъществяване. Презастрояване със странни размери на другояче красиви в миналото кътчета от града.
Да приказваме за изоставените от общината крайни квартали, с разрушена инфраструктура, проблеми със сигурността, липса на тротоари и осветяване, липса на какъвто и да е културен живот. Не може регион като „ Люлин “, който е шестият максимален град в България, да няма едно културно средище, да няма една спортна зала! 230 хиляди души и регион трансфорат в спалня – с цел да получат някаква услуга, хората би трябвало да се доберат до центъра. Пари има, само че те би трябвало да се разпределят по-разумно и по-справедливо и да покриват оптимален брой жители. Да не пропусна превоза. В крайните квартали той е освен неуместен, той е безусловно неточен. Призоваваме хората да слязат от колите и да се движат с градския превоз, тъй като имаме нови рейсове и тролейбуси, само че с изключение на нови, тези транспортни средства би трябвало да са и комфортни – не може в региони като „ Искър “ и „ Кремиковци “ да минават на 30-40 минути. Това не е обикновено. Един значим приоритет, който е сякаш на кмета на столицата, остава на назад във времето към този момент години – казусът с местата в детските градини и ясли. Наш ангажимент, в случай че имаме задоволително наличие в СОС, е да променим самия модел на ръководство. Разбира се, това може да стане в случай че София получи нов кмет. Искаме всяко софийско дете да има място в детска градина, или ясла. Всеки път ни изясняват, какъв брой доста е направено. Да, но не задоволително, тъй като това е въпрос на политика. Ако общината имаше цялостна политика за решаването на този въпрос, нямаше 5000 деца да са към момента отвън детските градини и ясли. Въпрос на политика е, тъй като това е демографски проблем. Ако няма къде да настаниш децата, в случай че младите фамилии нямат общински жилища на налични цени, няма да се раждат деца. Споменах общинските жилища. До 1989 година в София е имало 120 000 общински жилища, сега са под 9 000. Чакащите жители за такива жилища са над 11 000. Лошо е, че Столична община няма жилищна политика. Тя се нуждае от проект за развиване, който да планува най-малко двеста, триста жилища на година. И това отново ще отнеме десетилетия, до момента в който се задоволи напълно потребността. Този кмет и това ръководещо болшинство в София от дълго време не стават за този град. Каквото можаха направиха. Ние предлагаме друга философия на ръководство. Един образец - Столична община може да употребява модела на публично-частното партньорство в един от най-развитите браншове - строителството. Ако общината употребява този модел, ще има сериозен жилищен фонд. Хвалим се, какъв брой ни е огромен бюджета и какъв брой ни е огромна капиталовата стратегия, а като се направи доклад, веселбата притихва, тъй като се вижда сериозното несъблюдение. За предходната година приоритет на кмета на София бе вътрешно-кварталната инфраструктура – дадоха повече пари и що? След отчитането се видя, че и тези пари не са изразходвани - под 70% е осъществяването. Не се изразходваха и парите отделени за видеонаблюдението, вместо да вземат решение най-важните въпроси – детските градини, чистотата на въздуха, превоза, подземните паркинги! В България, поради мръсния въздух /по данни на СЗО/ умират сред 10 и 15 хиляди души. София е градът с най-мръсен въздух в България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР