Маточината е една от традиционните на българите билки. С произход

...
Маточината е една от традиционните на българите билки. С произход
Коментари Харесай

Маточината успокоява, понижава кръвното, помага при тревожност и безсъние

Маточината е една от обичайните на българите билки. С генезис Южна Европа, тя взе участие в медицината на доста от античните нации, населяващи я. Маточината успокоява - нервната, храносмилателната и дихателната система, намалява кръвното, пие се срещу конвулсии и повръщане. Има очебийно цитрусов усет и в кулинарията не трябва да се употребява с други мощни подправки.

Маточината (Melissa officinalis) е тревисто растение, което избира сенчестите места - е гората я търсете сред дърветата, а в градината й отредете безшумно и закътано място. Тя има заоблени листа, мъхести и плътни, които при смачкване отделят присъщ лимонен мирис. Листата се берат през юни-юли, само че наложително преди растението да е цъфнало. Тогава, се счита, че билката губи към този момент от потребните си свойства. Суши се като всяко листенце се поставя настрана и се прибира в хартиени пакети.

Маточината съдържа етерични масла, които имат принос към резултатите от използването й. Още дъбилни субстанции, горчиви и слузни субстанции, кафеена киселина, ензими, урсолова киселина, олеинова киселина. Ароматът идва от съединения, наречени терпени - в тази ситуация: цитронелал, цитронелол, цитрал и гераниол. Цитралът има успокоителен и противовъзпалителен резултат, даже се употребява в стандартната медицина тъкмо поради тези си свойства.

За какво можем да употребяваме маточината?

Билката има успокоителен резултат на червата, стомаха, дихателната система. Тя се употребява антиспазмолитично - при колит, кашлица, газове.

Маточината намалява кръвното налягане, оказва помощ за понижаване на главоболието, световъртежа.

Тя има мощно антисептично, антигъбично деяние, като тук изключително добре работи етеричното масло от маточина.

Маслото от маточина, вложено в масло за масаж, работи чудесно на нервната система - понижава възприятието за паника, усъвършенства съня, успокоява и дава възприятие за лекост.

Маслото от маточина работи добре на ревматизъм и артрит, когато с него се прави масаж на засегнатите стави.

Сдъвкани листа маточина отстраняват неприятния мирис.

Маточината на гладен корем, една кафена чашка отвара, оказва помощ за стимулирането на стомашната секреция, за по-добра перисталтика, въздейства добре на жлъчката.

Как да си създадем отвара?

3 с.л. суха билка на 250 мл вода. Престоява 10 минути и се изпива. Ако търсим утешителен резултат, е добре да се приема вечер. Винаги се консулктирйте с способен експерт за използването на която и да е билка.

В кулинарията маточината отива на някои типове риба - по-тлъсти и едри, тъй като тя има мощен усет, който, и в дребни количества, прониква и овкусява. Бъдете деликатни и не слагайте доста.

Странични дейности - маточината е мощна билка и постоянно би трябвало да се взема отговорно. Бременни и кърмачки не трябва да употребяват тази билка. Винаги съобщавайте на лекуващия си доктор, че пиете маточина при изписването на лекарство. Тя е противопоказна при остри възпаления и болести на стомаха и червата, на черния дроб.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР