Масови проверки за нерегламентирани билбордове, рекламни табели и винили по

...
Масови проверки за нерегламентирани билбордове, рекламни табели и винили по
Коментари Харесай

Махат незаконни билбордове в София

Масови инспекции за нерегламентирани билбордове, рекламни табели и винили по фасади и огради започва Столична община в центъра и по огромните булеварди на София. С изключително внимание се следи съществуването на разрешителни и качеството на монтажа на билбордовете в частни терени. В столицата, по публични данни от общинските регистри, те са над 500, ситуирани в дворове, автокъщи, автомивки, бензиностанции, паркинги и така нататък Най-много уреди от този вид има по огромните булеварди.
 02-03  02-02  02-111111
Още в първите два дни на инспекцията по бул. “Черни връх ” екипите са открили забележителен брой рекламни уреди, които въобще не са картотекирани в системата или срокът на разрешителните за тях е изминал.

“Става въпрос за 14 билборда и всичките са в частни парцели. Много постоянно притежателите, за да получават наем от рекламното оборудване, се договарят с компании, само че се оказва, че не всички детайли са минали легализиране ”, обясниха пред “Труд ” от Столичен инспекторат.

На терени частна благосъстоятелност постоянно оборудванията са сложени в нарушаване, като най-срещано е излизането на очертанията на оборудването отвън рамките на парцела. При открити нередности на притежателя на билборда се издадва наставление за пренасяне в рамките на парцела или за разглобяване.
“Това, че открихме още на първото трасе толкоз доста противозаконни билбордове, е доста обезпокоително ”, разяснява Иво Пенев, шеф на контрола върху рекламната активност в инспектората. Според него, обстановката по другите огромни пътни артерии в града не е по-различна. В петък започнахме инспекция и по бул. “Тодор Александров ”, където също липсват данни за доста от оборудванията. Ще продължим и по бул. “Царица Йоана ” на територията на регион Люлин, с цел да може да се обхване цялото продължение от началото на бул. “Тодор Александров ” чак до западната дъга на околовръстния път, изясни Пенев.

В екипите вземат участие представители на инспектората, основния проектант и районната община. “Работим по карта, в която са маркирани всички уреди с издадени позволения за слагане. Онези, които открием на терен, само че липсват в картата и регистъра, са противозаконни ”, уточни Иво Пенев. Инспекцията ще продължи по “Драган Цанков ”, “Симеоновско шосе ”, “Цариградско шосе ” и други

Освен това, всички билбордове ще бъдат преправени по новия стандартизиран план, съгласно който визията им би трябвало да дава отговор на буквата “Г ”, а не както до момента – тя да е Т-образна. Заради това в столицата тече всеобща замяна на рекламните табла. Тя става последователно, като условието е всеки новопоставен билборд да бъде Г-образен. То е в действие от две години, само че не планува краен период за подмяната им. Тя става при приключването на периода на разрешението. При подновяването му притежателят е задължен да сложи рекламен детайл от новия вид. Разрешенията се издават за период от 10 години, само че се планува в новата разпоредба за преместваемите обекти той да бъде скъсен на половина.

Успоредно с инспекциите на билбордовете тече и унищожаване на фирмени осведомителни табели от уличните стълбове в София. “Много от обектите, за които са били предопределени, към този момент не съществуват. През миналата седмица бяха свалени 20 в региона на НДК, а сега се приготвя свалянето на нови 30 по Южната дъга ”, оповестиха още от Столичен инспекторат. През 2017 година след сигнали са демонтирани 279 сходни табели.

Главният проектант Здравко Здравков:
Безконтролното слагане на реклами нарушава
визията на центъра


 Здравко Здравков

Главният проектант на София, Здравко Здравков предложи изменение в наредбата за преместваемите обекти, което вкарва обилни промени в досегашния правилник и следва да бъде утвърдено от Столичния общински съвет.

“Мотивите за тези промени са свързани с утежняването на качеството на градската среда заради прекомерното засищане с реклама и преместваеми обекти ”, изясни пред “Труд ” арх. Здравков. Сега из града могат да се видят доста типове и формати рекламни детайли и безотговорно брандиране на витрини и фасади. Освен всичко друго, това нарушава визията на историческата част на града и основава светлинно замърсяване в тъмната част от денонощието, уточни той. Поставянето на маси, фризери, сцени, кашпи и билбордове по тротоарите пък утежнява достъпността на градската среда.

Сред новите моменти в наредбата е възбраната за слагане на реклами по транспортно-комуникационните уреди (надлези и мостове). Друго е въвеждането на условие за рекламните стикери по витрините на комерсиалните обекти, ситуирани в партерните етажи на жилищни здания. Те към този момент няма да могат да заемат повече от 20% от площта на витража, с цел да не загрозяват фасадите. На доста места в този момент може да се видят рекламни винили, които покриват цялата витрина. Огромните фирмени тотеми, които се виждат отдалеко и се слагат най-много от заведения и търговски вериги, ще би трябвало да бъдат с височина до 12 метра. Реклами няма да се позволяват в терени на съществуващи детски заведения, учебни заведения и читалища.

Опасни табели висят
над главите ни

 „ Целта ни не е да глобяваме, а да бъдат отстранени рисковите конструкци “, изясни Иво Пенев, шеф на контрола върху рекламната активност в СИ. „ Целта ни не е да глобяваме, а да бъдат отстранени рисковите конструкци “, изясни Иво Пенев, шеф на контрола върху рекламната активност в СИ.
“Целта ни не е да глобяваме, а да бъдат отстранени рисковите конструкци ”, изясни Иво Пенев, шеф на контрола върху рекламната активност в СИ.

В центъра на града всеобщо се слагат осведомителни табели по фасадите, без план и легализиране. Много здания в региона така и така са остарели и се разрушават, а табелите по тях основават спомагателна заплаха за преминаващите изпод пешеходци, изясни Иво Пенев от Столичен инспекторат. Проверка през седмицата е почнала и по тази линия. Целта е те да бъдат отстранени.

Акцията започва по ул. “Пиротска ” в правата от бул. “Стефан Стамболов ” до бул. “Константин Величков ”. “Към момента от 30 тествани обекти 20 са притежатели на нелегално сложени огромни по мярка рекламни структури. С цел да избегнат налагане на санкции петима притежатели към този момент ги демонтираха ”, уточни началникът на контрола върху рекламната активност в Столичен инспекторат.
За да бъдат законни сходни детайли би трябвало прецизно да бъде спазено изискването да са инсталирани само на партерната част на постройката, а планът да бъде утвърден от основния проектант на съответната районна администрация, изясни Иво Пенев. На притежателите, които не демонтират непринудено нерегламентираните табели, ще бъдат налагани санкции от 1000 до 3000 лева на физически лица и от 5000 до 20 000 лева на юридически лица.

“Целта е не да бъдат налагани наказания непременно, а да бъдат отстранени превантивно всички своеволно сложени структури от старите здания, тъй като съставляват евентуална заплаха при рухване ”, посочи Пенев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР