Мащабна информационна кампания срещу телефонните измамници провеждат студентите от Варненския

...
Мащабна информационна кампания срещу телефонните измамници провеждат студентите от Варненския
Коментари Харесай

Варненски студенти с мащабна кампания срещу ало измамниците

Мащабна осведомителна акция против телефонните измамници организират студентите от Варненския свободен университет " Черноризец Храбър ", взаимно с регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Варна и със съдействието на районните кметства във Варна.

През тази седмица младите доброволци на ВСУ " Черноризец Храбър " ще посетят над 20 клуба на територията на петте районни кметства на Варна и ще се срещнат с повече от 3000 възрастни хора. Студентите изясняват по какъв начин се работи при приемане на злоумишлени позвънявания и коментират известните досега сюжети на " ало " измамниците.

Вчера момчета и девойки от специалностите " Психология “, " Защита на националната сигурност “, " Право “ и " Архитектура “ на Варненския свободен университет посетиха клубове в кв. " Виница “ и  кв. " Аспарухово “. Те бяха посрещнати извънредно ласкаво от възрастните хора, които ги изслушаха с огромно внимание. Почти всички пенсионери споделиха, че са получавали злоумишлени позвънявания. Днес доброволческите екипи на университета  ще се срещнат с възрастните хора в регион " Приморски “ и " Младост “.

През миналата седмица студентите минаха през особено образование с инспектори от бранш " Охранителна полиция " при Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи – Варна, които обясниха кои са най-често срещаните механизми и сюжети на АЛО-измамниците.

Сред рекомендациите, които студентите предават на възрастните хора, е да пресечен незабавно телефонната връзка в случай че чужд им изиска пари по какъвто и да е повод  и да потърсят от различен уред контакт с непосредствен човек, на който имат доверие – деца, близки, комшия, родственик, другар, 112, полицията. Добре е роднините да припомнят на възрастните си близки непрестанно за евентуалната заплаха, да изговорят с бабите и дядовците си значими елементи, които могат да ги спасят от машинация.

" Задачата ни е като млади и образовани хора да бъдем до възрастните и да ги осведомяваме и предпазваме от възможни рискове “, показа Сали Светославов, студент в III курс в компетентност " Защита на националната сигурност “ на Варненския свободен университет.   " Срещата с полицейските инспектори бе доста потребна и с подготвеност ще предам на възрастни хора тази информация. През тази седмица имаме да свършим много работа и да се срещнем с 2500-3000 пенсионери от клубове във Варна “, показа студентът Кирил Иванов, който е в IV курс. " Разгледахме разнообразни обстановки. Проблемът визира всички ни – освен възрастните хора “ – сподели студентката по архитектура Доротея Николаева.

Ето част от рекомендациите на инспекторите от бранш " Охранителна полиция ", които студентите предават на възрастните хора:

- Да не описват на непознати нищо за себе си. Да не дават персонални данни за себе си и фамилията си – имена, адрес, телефонен номер.

- Да се уверят, че са затворили телефона, преди да алармират на 112 или полицията, или да звъннат от различен уред. Много постоянно връзката още не е прекъснала и до момента в който възрастният човек си мисли, че звъни в полицията, ало-измамникът с изменен глас играе ролята на служител на реда.

-  Да запомнят, че в домовете си са в сигурност.

-  Да помнят, че никоя институция не изисква пари по телефона, изключително дадени под скамейка, под кола или хвърлени през прозореца.

-  Да знаят, че повече от 10 години полицията в България е девоенизирана и в редовете й няма чинове (старшина, майор, полковник, за каквито се показват " ало " измамниците).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР