Машинно гласуване на първия тур на местните избори в неделя

...
Машинно гласуване на първия тур на местните избори в неделя
Коментари Харесай

Какво става: машинно гласуване поне на първия тур няма да има, премиерът иска оставки в ДАНС, доверието към изборите е под въпрос

Машинно гласоподаване на първия тур на локалните избори в неделя няма да има - Централната изборна комисия (ЦИК) отхвърли да си преразгледа, а Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по жалбите против това решение в понеделник. Това значи, че на втория тур на изборите на 5 ноември може да има машинно гласоподаване, само че за първия вотът ще е напълно с хартиени бюлетини.

Тепърва ще се прави оценката за резултатите от това интензивно мероприятие, осъществено ден преди изборите, в която участваха както водещите политически партии, по този начин и институции като ДАНС и, и несъмнено, ЦИК. От една страна, гласуването единствено с хартия отваря опция да се развихри необятна акция по добре отработени изборни измами в границите на локалния избор. Там разликите в гласовете постоянно са дребни, а надмощието в общинските препоръки е основно за контрола на част от локалната стопанска система и надлежно електоралната база на партии като ГЕРБ и Движение за права и свободи. От друга страна, демонстративната акция по премахването на машинния избор може да се окаже че има мощно мобилизиращо влияние върху десния гласоподавател, изключително в огромните градове, което да предолее отдръпването на този електорат от изборите и заявеното желание за безучастие поради някои нелогични дейности на партийните водачи. Стотици излязоха на митинги в събота в център на София против решението на ЦИК и предшестващите го политически дейности.

На трето място, това би могло да има мощно институционално влияние - освен в границите на ръководещата сглабка, където явно има спор. Премиерът Данков обви на брифинг в събота, че отчетът на ДАНС, който стана една от аргументите за анулация на машинното гласоподаване на локалните избори, е манипулативен, че кабинетът е взел решение за оставката на зам. ръководителя на организацията Деньо Денев, чийто автограф стои под отчета и чака предложение за това от ръководителя на ДАНС, както е по закон. Премиерът съобщи, че решението на ЦИК е незаконосъобразно, и неслучайно е взето в последния миг, с цел да не може да се нападна дейно пред съда. Същевременно, ЦИК подписа смъртната си присъда като институция в този състав, тъй като ясно сподели, че е един марионетен орган. Самият факт, че едно такова значимо решение беше взето за пет минути без спор, в случай че не се брои изявлението на Цветозар Томов (ДБ) против анулацията на машинния избор и негативния избор на Любомир Георгиев (ДБ), демонстрира, че това решение е контрактувано на мрачно преди този момент, а съвещанието е единствено за зрелище.
Гласуването с машина остава годно, само че е на практика неосъществимо
Хипотетично, в случай че машина за гласоподаване, която е сертифицирана, стигне до секциите в неделя и с нея бъде гласувано, вотът би следвало да се одобри за автентичен, тъй като Изборният кодекс споделя, че гласуването става с машини. Божа работа е какво ще каже съдът, в случай че изгубилият претендент тръгне да оспорва в съда резултатите от избора. Това в резюме разясняват изборни специалисти на въпроса вероятен ли е поврат след, с което за двата тура на локалните избори на 29 октомври и 5 ноември. Така или другояче, това е единствено догадка, която на практика наподобява неосъществима, тъй като машина за гласоподаване не може да стигне до секциите, а съответната секционна комисия и другите институции ще би трябвало да дават отговор по какъв начин по този начин машина е излязла от складовете и е стигнала до някоя секция без позволение от ЦИК.
Реклама
Към момента само ЦИК може да промени нещата, като анулира решението си, само че това явно няма да стане - болшинството там, което гласоподава за решението се втвърдява още повече към позицията, че машинно гласоподаване няма да има. На съвещанието в събота следобяд ЦИК отхвърли предлагането в дневния ред да влезе точка за преразглеждане на решението, направено от Любомир Георгиев.
Съдът може да разреши гласоподаване с машини за балотажа
Решението от петък беше оспорвано пред Върховния административен съд (ВАС), където има три тъжби. Едната е от " Продължаваме промяната - Демократична България ", другата от юрист Петър Славов, претендент за общински консултант в София, третата - от организацията " Единение ", недопусната до изборите. Върховен административен съд обаче е насрочил делото за понеделник, което не е нарушаване на закона - съдът има тридневен период, с цел да прегледа жалбата и да се произнесе с решение, което се се афишира неотложно и не предстои на обжалване.

В този смисъл в понеделник Върховен административен съд ще се произнесе с решение откакто изслуша ЦИК и жалбоподателите, само че това решение няма да се отрази на резултатите от първия тур.

То обаче ще има значение за гласуването на втория тур в петък, когато са балотажите за кметските позиции на доста места и когато даже незначителни разлики в гласовете могат да имат голямо значение. Така на предходните локални избори в София Мая Манолова загуби от Фандъкова на балотажа единствено с незначителна разлика от двайсетина хиляди гласа и с решаващо преимущество на ГЕРБ в ромските махали.
Реклама
Решението на ЦИК е незначително, защото комисията не е способена да " анулира " машинното гласоподаване на територията на страната, което законът признава за постоянен метод на гласоподаване, се споделя в жалбата на ПП/ДБ. От дрга страна, ЦИК е отменила машинния избор като се е поовала на забавеното узаконяване на софтуера от страна на Министерството на електронното ръководство, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология, само че в действителност не министерството се е забавило, а ЦИК е закъсняла с представянето на устройствата. Удостоверението се издава в период от 20 работни дни, считано от датата на даването от Централната изборна комисия на техническите устройства за машинно гласоподаване, който период изтича на 28 октомври в 17 часа, се споделя още в жалбата.
Много въпроси
Тепърва ще се търсят отговори на доста въпроси. Сред тях - какво тъкмо написа в отчета н ДАНС, по какъв начин той се появи директно преди изборите, с цел да бъде употребен като компромат против машинния избор.

Защо Министерството на електоронното ръководство е забавило узаконяването за последния ден, когато се знае какъв брой висок е залогът - доверието в машинното гласоподаване и изборните резултати. Кой е вонивен за това е какви наказания ще понесе? Вярно ли е, че министърът на електроното ръководство е декларирал на чуване пред отрасловата комисия, че върху него се упражнява напън по отношение на изборите?

Как машини за гласоподаване са излезли от склада, където се съхраняват от Министерство на вътрешните работи, и са тръгнали към секциите без позволение от ЦИК - досега такова нещо не се е случвало. за какво Министерство на вътрешните работи твърди, че има позволение от ЦИК за изваждане на ммашините, а ЦИК твърди противоположното? И т.н.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР