Марсоходът “Кюриозити, който представлява най-модерният самоходен междупланетен апарат, създаден от

...
Марсоходът “Кюриозити, който представлява най-модерният самоходен междупланетен апарат, създаден от
Коментари Харесай

Марсоходът “Кюриозити” събра за пръв път проби от вътрешността на скала!

Марсоходът “Кюриозити ”, който съставлява най-модерният самоходен космичен уред, основан от човешка ръка, означи следващото огромно достижение. На 8 февруари той проби канара и събра от нейната сърцевина проби, които ще бъдат оценени от инструментите на марсохода.

Това бе първото взимане на проби от вътрешността на канара на непозната планета в историята на цялата космонавтика!

 Curiosity self-portrait

На фотографията: автопортрет на марсохода “Кюриозити ”, формиран благодарение на фотоси, снимани на повърхността на Марс на 3 февруари 2013. Photo credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Скалата, която бе подбрана за научни проучвания, съставлява седиментна канара, богата на калциев сулфат. Учените допускат, че в предишното локалната вода е прониквала навътре в скалата и смятат, че изследванията на сходни скали могат да дадат спомагателна информация за от дълго време отминалите столетия, когато Марс е бил по-топъл и когато се допуска, че на неговата повърхнина е можел да съществува и живот.

Издълбаната дупка в подбраната канара е с широчина 1.6 сантиметра и с дълбочина 6.4 сантиметра. В процеса на дълбаенето се е получила фина пудра, която може да бъде доставяна от роботизираната ръка към инструментите на “Кюриозити ”.

“Най-модерният планетарен робот, който е създаван в миналото, към този момент се трансформира в изцяло работеща лаборатория на Марс ”, съобщи заместител шефът на НАСА по научните въпроси Джон Грънсфелд. “Това е най-голямото достижение за екипа на “Кюриозити ” след кацането с небесния кран през миналия август и е още един огромен ден за Америка ”.

 First bedrock sample

На фотографията: първата пробита с научна цел дупка от “Кюриозити ”. Дълбаенето беше извършено на 8 февруари 2013. Photo credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Дълбаенето e част от сърцевината на научната задача на “Кюриозити ”. Способността на марсохода да дълбае е безусловно наложителна за поставените пред научния екип цели – да бъде оценен цялостният химичен състав на скалите и да се ревизира дали в тях се съдържат органични молекули, които са в основата на живота.

През идващите няколко дни наземните ръководители ще изпратят команди към марсохода да пресее събраната скална пудра през особено решето, с цел да бъдат отсяти всички по-големи частички от 160 микрона.

След това пресятата марсианска пудра ще бъде преместена към тройка входни отвори, локализирани на горната част на корпуса на “Кюриозити ”, през които ще навлезе, с цел да бъде изследвана от аналитичните принадлежности CheMin и SAM.

Скалата, която беше пробита от марсохода, получи името “Джон Клайн ” в чест на заместник-ръководител на плана на задачата на “Кюриозити ”, който умря през 2011 година. Самата канара се намира в басейна Йелоунайф, който е част от необятен район с име Гленелг – място, където се пресичат три разнообразни вида скални пластове от минералогична позиция. Там марсоходът ще поработи в продължение на най-малко още няколко седмици.

Но най-хубавото от “Кюриозити ” занапред следва.

След като завърши с Гленелг, марсоходът ще се насочи на едногодишно дълго странствуване към основната цел – планината Шарп, която е висока към 5 000 метра и в чието подножие има забавни скални залежи. Именно там се чакат да бъдат направени най-великите научни открития от марсохода.

По данни от: НАСА и Universetoday

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР