Марсианският хеликоптер Ingenuity официално приключи своята мисия, съобщи НАСА. Той

...
Марсианският хеликоптер Ingenuity официално приключи своята мисия, съобщи НАСА. Той
Коментари Харесай

Марсианският хеликоптер приключи своята мисия

Марсианският хеликоптер Ingenuity публично завърши своята задача, заяви НАСА. Той доста надживя плануваните полети, като направи " дузини повече полети " от предстоящото, разгласи админстраторът на наса Бил Нелсън.

Снимки от марсохода Perseverance от 18-ти януари т.г. демонстрират, че най-малко един от роторите е бил развален при кацането и повече не е кадърен за хвърчене. Така 18-ти януари т.г. става последният полет на Ingenuity на Марс.

Самият хеликоптер е партерен изправен и апаратурата му работи. Заради физическата щета на ротора обаче той повече няма да бъде употребен.

" Историческото странствуване на Ingenuity завърши. Това е първият летателен уред на друга планета. Този впечатляващ хеликоптер хвърча по-високо и по-далече в сравнение с сме се надявали и оказа помощ на НАСА да създадем това, което вършим най-добре - да вършим невъзможното допустимо. Мисии като Ingenuity ни оказват помощ да изградим пътя за бъдещи полети в Слънчевата система с по-умни и по-безопасни експедиции до Марс и оттатък него ", споделя Нелсън.

Ingenuity дойде на Марс дружно с марсохода Perseverance. Мисията на хеликоптера беше разграничена на две. Първата част беше да успее да направи най-малко един полет. А втората част предвиждаше 5 полета в границите на 30 дни.

Ingenuity обаче се показа доста по-добре от предстоящото. В последна сметка задачата му беше удължена до момента в който не се повреди. Учените използваха марсохода, с цел да оглежда терена пред Perseverance и да оказва помощ за асортимент на маршрут.

Освен това правиха все по-сложни полети. В последна сметка Ingenuity записа общо 72 полета на Марс и измина над 14 пъти повече разстояние от плануваното. Общото време прекарано във въздуха е над 2 часа.

Последният полет е бил на височина 12 метра. На към 1 метър от повърхността, по време на кацането, хеликоптерът е изгубил връзка с марсохода, който обезпечава връзката сред него и Земята. На другия ден връзката е възобновена, а пристигналите след няколко дни фотоси са посочили и повредата.

Учените към момента събират данни и проучват за какво връзката е била прекратена и за какво хеликоптерът за малко е изгубил ориентировка, което е довело до повредата. През трите години задача, Ingenuity се е справил с разнообразни провокации, развален датчик, самопочистване след пясъчни стихии, три незабавни кацания и е издържал марсианската зима, макар че е създаден да работи напролет.

Марсоходът е прекомерно надалеч, с цел да направи фотоси на хеликоптера от близо. Затова учените разчитат на внедрените системи на Ingenuity за събиране на последни данни и фрагменти и по-късно ще прекратят дефинитивно връзката с него.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР