Ако искаме да се развиваме като модерна европейска държава, основана

...
Ако искаме да се развиваме като модерна европейска държава, основана
Коментари Харесай

Румен Радев подкрепя исканията на Съвета на ректорите на висшите училища

А ко желаеме да се развиваме като съвременна европейска страна, учредена на демократични правила с високи технологии в нашата промишленост и във всяка сфера на стопанската система, с интензивен стопански напредък, с по-висок витален стандарт на нашето население, ключът е българската просвета и обучение. Това сподели президентът Румен Радев на срещата му с представители на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България във връзка изразеното неодобрение и декларираната подготвеност за митинги в бранша на висшето обучение.

Не би трябвало да стигаме дотук, това не е добър сигнал и на открито, и към нашето общество, съобщи президентът. Партиите, които трансформираха Конституцията и заложиха нов член 23, че образованието, науката и културата са висша национална полезност, не помниха да трансформират и бюджета или несъзнателно пропуснаха. Това към този момент поражда редица подозрения в искреността на тези думи, записани в българската Конституция, разяснява Радев. Напълно ви поддържам във вашите претенции, съобщи още президентът.

Апелирам парламентарно показаните партии и служебното държавно управление да намерят бърз отговор и решения на всички въпроси, уточни Радев. След измененията в Конституцията със настоящия статут на служебното държавно управление не мога да подсигурявам нищо. Мога да ви подсигурявам, че ще приказвам с премиера (Димитър - бел.ред.) Главчев вашият въпрос да бъде предпочитано прегледан, сподели президентът. След тези противоречиви промени на Конституцията, имаше консенсус, че има нещо доста позитивно – непрекъснато работещ парламент, който ще управлява служебното държавно управление и ще взима съответни решения, разяснява той. „ Сега виждаме, че и това го няма, къде е Народното събрание “, попита Румен Радев. 

Държавният глава уточни, че е мощно угрижен от процесите във висшето обучение в България. Вашата задача е извънредно значима и тя би трябвало да бъде подкрепяна и обгрижвана от всички политици, без значение кой е на власт. Като общество би трябвало да застанем зад вас и да ви подкрепим, тъй като работите в сложна среда, конкуренцията е голямо. Вие към този момент сте на открия европейски учебен и теоретичен пазар, сподели още президентът.

Освен преподавателската работа, университетите са свързани и с научна работа. Всеки един от университетите е един тип научна лаборатория, сподели вицепрезидентът Илияна Йотова. Функцията на университетите е и Европейската мрежа на университетите – там има избрани критерии, с цел да влезете и да извършите тези критерии и да бъдете равноправни членове на Европейската мрежа, би трябвало всичко това да бъде финансово обезпечено, разяснява Йотова.

През последните три години бяхме подложени на фрапантно понижаване на средствата, които се отделят от Брутния вътрешен артикул (БВП) за прехрана на висшето обучение. През 2021 година тези средства бяха 0,75% от Брутният вътрешен продукт, предходната година - 0,7%, а тази година - 0,6%. Това сподели ръководителят на Съвета на ректорите в Република България проф. доктор Миглена Темелкова на среща с президента Румен Радев. 

Според нея изпълнителната власт към момента не е изпълнила волята на законодателната власт. До този миг нито един български университет не е получил нито един лев от 39-те млн., които са планувани в бюджета за 2024 година, нито от регламентираните с изменението на Закона за висше обучение междинни хонорари в бранша, изясни проф. Темелкова. Нашите хонорари са на равнища от 2023 година, сподели тя и добави, че безпаричен човек се трансформира и в духовно безпаричен. 

През последните години бяхме бомбардирани от промени, които прекомерно постоянно бяха лишени от логичност и разсъдък, сподели проф. Темелкова. Ние сме единствената системата, която получава средства от държавния бюджет против коефициент за качество. Получаваме дотациите си освен на брой студент, само че сме обвързани и с коефициенти за качество. Години наред българското висше обучение е недофинансирано, което за мен значи и занемаряване от политическата власт в страната, изясни тя. Тези 39 млн. касаят интервала от 1 януари до 31 март, а по-късно няма актуализация на закона за държавния бюджет и това стопира реализирането на цялото начинание, добави проф. Темелкова.

Последните три години вместо да се гордеем с триумфите на нашето обучение, то беше непрекъснато нападано и оплювано, сподели ректорът на Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “ проф. доктор Ивайло Георгиев Копрев. Искаме освен нашите преподаватели и чиновници да бъдат почтено обезпечени, желаеме да има стипендии за нашите студенти, уточни той.

Нито един от ректорите не е пристигнал да „ проси “ средства за своите университет, ние желаеме това, което се поставя по закон, съобщи ректорът на Висшето транспортно учебно заведение “Тодор Каблешков ” проф. доктор инж.-икон. Даниела Тодорова. Всеки един от нас търси спомагателни средства посредством планове, посредством връзки с бизнеса, посредством които да развива своята материална база. Всеки един от нас работи в тази посока, никой не стои на едно място и да чака от страната средства да оцелее, разяснява ректорът.

Образователният развой изисква методичност, съобщи ректорът на Лесотехническия университет доцент доктор Христо Данчев Михайлов. Призовавам да бъдем единни в една поредна и целенасочена политика в просветителната система в бъдеще. Надяваме се на една резистентност, нещо, което най-вече ни липсва. Много се надявам тези опити с българското висше обучение най-сетне да престанат, разяснява доцент Михайлов.

Не идваме да желаеме пари, ние настояваме, когато има заричане и е подплатено със законови актове, да бъде изпълнено, сподели ректорът на НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов " чл.-кор. проф. дфн Мирослав Дачев. Тези пари от дълго време сме се преборили за тях, ние през днешния ден не желаеме пари, тъй като ще ни опълчват. За първи път от години страни и частни висши учебни заведения споделят една идея, добави той.

Нашият зов е изпълнителната власт да извърши това, което е волята на законодателната власт, сподели ректорът на Университета по архитектура, строителство и геодезия доцент доктор арх. Гичка Кутова - Каменова. По отношение на висшето обучение ние се нуждаем от устойчива и непрекъсната политика, добави тя.

Нашето главно искане е за спазването на закона, сподели ректорът на Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий " проф. доктор Димитър Димитров. Както всеки редови жител би трябвало да съблюдава закона, по този начин и изпълнителната власт би трябвало да извърши два закона – за бюджета и за висшето обучение, уточни проф. Димитров.

За да може да даваме високо обучение, би трябвало да имаме високо интелигентни и надлежно високо заплатени преподаватели, с цел да могат да бъдат арестувани в страната, сподели ректорът на Национална музикална академия " Панчо Владигеров " проф. Сава Димитров. Апелът ми към политиците е да гледат на висшето обучение като на най-важния бранш в страната, добави той.

Служебното държавното управление ще даде 39 млн. лева в допълнение финансиране за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения, считано от 1 януари 2024 година, заяви пресслужбата на кабинета по-рано през днешния ден. Това ще даде опция минималната заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения да се усили с 290 лева – от 1810 лева на 2100 лева Повишението ще обхване 33 държавни висши учебни заведения с 2086 асистенти.

Съветът на ректорите на висшите учебни заведения насочи през вчерашния ден отворено писмо до президента, служебния министър председател и други " във връзка несъблюдение на поетите от страната задължения, заложени в Закона за висше обучение (ЗВО) ". Съветът на ректорите дефинира 20 май като начална дата за стъпаловидни по дълготрайност протестни дейности на всички висши учебни заведения до края на семестъра. " Трудовите хонорари на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни по отношение на тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкоз висок учебен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на сътрудниците от Европейските просветителни институции) ", показват от Съвета на ректорите.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР