Мария Василева е професионален преподавател и лектор по маркетингови комуникации.

...
Мария Василева е професионален преподавател и лектор по маркетингови комуникации.
Коментари Харесай

Как се промени ключов икономически сектор по време на пандемията

Мария Василева е професионален учител и преподавател по маркетингови връзки. Автор е на голям брой публикации и авторски стратегии за на практика образования и уъркшопи, и водещ на рубриката „ Бизнесът оказва помощ “. Носител е на премията „ Бизнес жена на годината “ в категория „ Бранд “ за 2020 година Лектор е на събития, конференции и конгреси свързани с женско предприемачество, водачество и маркетинг.

Госпожо Василева, по какъв начин се отразява пандемичната обстановка към този момент съвсем 2 години в маркетинг бранша?

Това е сегментът, който стои ръка за ръка до бизнес процесите във всички браншове на стопанската система и неизбежно се повлиява от цялостната бизнес среда в България.

Ключова роля на маркетолозите и бранд експертите в новата бизнес действителност е да могат да съчетаят като услуга гъвкава комбинативност и да предложат изцяло решение, подчинено на стратегическо бизнес развиване, съответно на новата действителност. Това включва внедряване на новаторски бизнес принадлежности, подчинени на това да изпреварят бъдещето и да приготвят фирмите освен да преминат сполучливо през рецесията, само че и да я употребяват като опция и да усилят пазарните си дялове, като се цифровизират, употребявайки принадлежности основани на изкуствен интелект в помощ на техния бранд и бизнес модел. Това е единствено част от опциите, които нашият бранш би трябвало да може да ръководи и внедрява сполучливо.

Промениха ли се потребностите на клиентите и в случай че „ да “ по какъв начин в тази обстановка?

Неминуемо потребностите на бизнеса се трансформират по отношение на бизнес средата и потребителското държание. Наша е задачата, да сме гъвкави и да предлагаме решения, които са новаторски, съответни на средата и носят резистентност във времето.

Кои са главните неточности, които се позволяват от маркетолозите в новата икономическа действителност?

Те са свързани с не огромната еластичност и благоприятни условия за смяна на бранд и маркетинг тактиките. Бързата реакция е основна, с цел да бъдат спестени дълготрайни неефективни вложения в неработещи рекламни решения. Много постоянно се залага главно на маркетинг интензивности основно в обществените мрежи, без да са подчинени на дълбочинни бизнес разбори, без да се употребяват новаторски принадлежности в помощ на марката. Не се работи върху бранд позициониране и основаване на мощна еднаквост и не се залага на мощни креативен концепции, а се разчита главно на промоция или потребление на инфлуенсъри, като съвременно течение за маркетинг интензивност. Това носи същия риск за бизнеса, като да си построиш къща на земя чартърен.

Какви са ТОП 3 трендове в брандига, които биха били значими в друга степен за българския бизнесмен?

Топ 3 е мъчно да се каже, тъй като всеки бизнес оперира в друга бизнес среда, само че като цяло трендовете от началото на пандемията са насочени към социално-отговорни начинания, от време на време в съчетание сред няколко марката. Извеждане на напред във времето на хората зад логото също е прийом, който основава нужното довери в потребителите, с цел да останат правилни на марката, на който имат вяра и симпатизират. А както знаем, потребителите са склонни да простят грешките на своите обичани марки.

Кои са най-големите проблеми и предизвикателство с днешна дата?

Предизвикателствата са свързани с новата действителност и непрестанно изменящата се бизнес среда. Да бъдем адаптивни и гъвкави и да следваме нововъведенията може би е част от формулата за справяне с провокациите. Ако следваме теорията на Насим Талеб за смисъла на малко евентуалното в живота и бизнеса, ще разберем, че адаптивността е основен фактор за триумф, без да подценяваме силата на марката в нашия бизнес модел.

Подготвяте издаването на справочник. Кое постанова неговата поява и каква е задачата му?

Целта на наръчника по брандинг е да може да структурира ясно посоката и последователността на процесите в стратегическото бизнес обмисляне на фирмите и да може да даде вярната и точна информация на сътрудниците маркетолози, с цел да могат елементарно да основат надлежно вярна формула за триумф на клиента. Фокус се слага върху идентичността и същността на марката, което ще помогне значително и на притежателите на бизнес да се срещнат със своя бранд и надлежно да го ръководят по-лесно, без загуба на средства в разнопосочни канали или неправилни аудитории.

Доколко една вярна бранд и маркетинг тактика може да помогне в даден бизнес да оцелее в изискванията на рецесията, в която се намираме и по какъв начин?

Правилната тактика е тази, която е съответна на пазара, потребителското държание и е съотнесена с бранд идентичността на компанията и е развита с визия за дългосрочност, само че с опция за адаптиране в случаи, че обстановката го изисква. За да се структурира вярно, е належащо да се направи това, което споделих и първоначално – да се започва с верен разбор и капацитет на пазар, да се проучат потребителските настройки – в този момент и за в бъдеще и да се слагат ясни параметри за триумф.

Използването на новаторски принадлежности, анализиращи и работещи с огромни бази данни, подчинени на изкуствен интелект, в този случай се оказват незаменими и са един от моторите за триумф и излизане от моменти на рецесия. Такъв инструмент с който нашата организация работи е софтуерното решение Robo Bizz или по този начин наречения „ Робот чартърен “ в помощ на бизнес процесите в фирмите и стоящите марки зад тях.

Интервюто взе
Сребрина Гаджева

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР