Мария Габриел освободи евродепутатското място за Лиляна Павлова © Велко

...
Мария Габриел освободи евродепутатското място за Лиляна Павлова © Велко
Коментари Харесай

Мария Габриел се отказа от европарламента и остава комисар

Мария Габриел освободи евродепутатското място за Лиляна Павлова

© Велко Ангелов Водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел се отхвърли от евродепутатското си място и ще продължи работата си като еврокомисар. Това тя съобщи в предаването " Лице в лице " по bTV. Габриел посочи, че решението да резервира поста си в Европейска комисия е нейно и в понеделник сутринта е било в съгласие с премиера Бойко Борисов, който го одобрил. " Искам до края на мандата на тази Европейска комисия да не преставам да карам да се приказва за България с горделивост и с почитание за това, че е дейна и отстоява мощни дела ", сподели Габриел и добави, че не може да си разреши да остави България без еврокомисар, тъй като това е " мощен лост за въздействие ".

Или - или

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Позицията на Габриел като еврокомисар я сложи в комплицирана обстановка, при която тя трябваше да избира дали да продължи да извършва отговорностите си в Европейска комисия, или да я напусне, с цел да стане евродепутат в новия Екологичен потенциал. Ако беше предпочела европарламента, България щеше да остане без еврокомисар в оставащите няколко месеца до момента в който се образува новата Европейска комисия. Според евродепутати става въпрос за сред 5-6 месеца, а не е изключено и за по-дълъг период поради комплицираните договаряния, които се обрисуват сред другите фракции в новия европарламент. От друга страна обаче, изборът на Габриел да остане на настоящия си пост не й подсигурява твърдо преизбиране в новата Европейска комисия, тъй като всичко ще бъде въпрос на договаряния, а и не е ясно какъв сектор ще бъде даден на бъдещия български еврокомисар.

Така се отваря пътят към европарламента на седмата в листата на ГЕРБ Лиляна Павлова, на която не доближиха към три хиляди преференциални гласа, с цел да измести от шестото място представителя на Съюз на демократичните сили Александър Йорданов. Пред Българска национална телевизия Павлова съобщи, че е схванала в понеделник за решението на Габриел. Само преди три дни тя беше определена от Народното събрание за член на парламентарната комисия по европейските въпроси като досегашният представител на ГЕРБ в комисията Джема Грозданова (бивш неин ръководител в предходния парламент) стана член на комисията по защита. Пред Българска национална телевизия Павлова изясни, че Габриел се е отказала от евродепутатското си място, тъй като такива били разпоредбите - еврокомисарите, определени за евродепутати, трябвало да решат остават ли такива, или поемат към европарламента, тъй като не могат да бъдат по едно и също време и двете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР