Мария Габриел и ръководството на ГЕРБ одобрихме всички министри. Даже

...
Мария Габриел и ръководството на ГЕРБ одобрихме всички министри. Даже
Коментари Харесай

Денков върна топката на Бойко: Не ние, служебният кабинет кадруваше в министерствата

Мария Габриел и управлението на ГЕРБ одобрихме всички министри. Даже сменихме някои с хора, препоръчани от ГЕРБ и утвърдени от мен и от управлението на ПП/ДБ. Това съобщи министър председателят Николай Денков в изявление за " 24 часа " в отговор на обвиняванията на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че Политическа партия употребява лятната почивка на Народното събрание за несъгласувани поголовни смени на фрагменти със свои хора.

" ГЕРБ имат в държавното управление препоръчани от тях заместник-министри, регионални и заместител регионални шефове, заместник-председатели на ДАНС, ДАТО, работа " Военно разузнаване ", както и нови изпълнителни шефове на АЕЦ, Български енергиен холдинг, " Напоителни системи ", уточни той. Според Денков от това следва, че всяка рецензия на Борисов към държавното управление е против хората, номинирани и утвърдени и от ГЕРБ.

Премиерът сподели още, че в края на юли от ПП/ДБ са показали пред ГЕРБ документално предложение с механизъм за взимане на кадрови решения, за осъществяване на ротацията в кабинета " Денков/Габриел " и за осъществяване на взаимна законодателна стратегия, само че досега не са получили отговор.

Николай Денков не също по този начин не мисли, че има директна връзка сред резултатите, които ще реализиран ръководещите партии на локалните избори на есен, и бъдещето на ротационния кабинет. Запитан дали, когато Мария Габриел поеме премиерския пост, ще може да сменя министри, той разяснява: " Това, което сме обсъждали и е взето като решение, въпреки и да не е подписано в някакъв документ, е, че при промяната на министър председателите - по този начин наречената ротация, членове на държавното управление ще бъдат сменяни единствено в случай че и двамата с Мария Габриел сме съгласни, че съответният министър не си е приключил работата задоволително добре и ние можем да намерим по-добър претендент. "

Денков добави, че след ротацията, с изключение на, че ще е вицепремиер, евентуално и ще се върне в МОН, защото там имало много промени, които ставали постепенно и трябвало да се ускорят. Той се надява, че тогава ще продължи да работи дружно с сегашния образован министър Галин Цоков. " Той има допълваща на моята експертиза и ще обсъдим по какъв начин да образуваме екип, който оптимално бързо и дейно да задвижи забавените промени в просветителната сфера ", изясни Николай Денков.

За назначенията на шефове на регулатори министър-председателят уточни, че тези промени се вземат решение от Народното събрание и от момента на влизането си в държавното управление той не взе участие в диалозите с ГЕРБ в тази връзка и не може да ви кажа по какъв начин вървят те.

Той съобщи още, че службите демонстрират уязвимост във връзка с битката с корупцията и с непознатото въздействие в България.  " Затова и сменихме част от заместниците в тях през последните седмици. Дали това ще бъде задоволително, с цел да се оправят по-добре службите в тези посоки, следва да забележим ", изясни той. Премиерът сподели още, че новите зам.-шефове сега поемат отговорностите си и би трябвало да минат най-малко няколко месеца, с цел да се види по какъв начин ще се промени работата на службите след назначенията им.

Той разяснява и отказа на президента Румен Радев да освободи основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров с претекста, че отстраняването му се иска по политически аргументи: " Разпоредих на министъра на вътрешните работи да извади отчета, с който е изискал от президента освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, и да го разгласява на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи. Всеки може да види, че там няма нито един политически претекст, а доста ясни професионални причини. "

В отговор на изказванията за политическа чистка в другите министерства и служби той посочи, че служебните държавни управления са освободили към 2700 души от Министерството на превоза и известията и неговите структури, към 600 индивида от Министерството на финансите, от които 400 - от Национална агенция за приходите, както и към 1000 чиновници към Министерството на земеделието и храните. " Това е станало единствено в последната година, когато е управлявал служебният кабинет. Така че е добре да се замислим кой в действителност е преситен с власт, кой желае да държи контрола ", акцентира министър-председателят.

Той сподели още, че в никакъв случай не е предизвиквал напрежение с президентството, а в противен случай - той и държавното управление се опитвали да си свършат умерено работата, докато напрежението се предизвиквало изкуствено от другата страна. " Защо? Това е въпрос, който би трябвало да бъде насочен в другата посока. Това, което ние от самото начало вършим, е да успокояваме ситуацията, с цел да можем да си свършим по-добре работата ", посочи Николай Денков.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР