Mamma mia! Така агенция Ройтерс назова скока на цената на

...
Mamma mia! Така агенция Ройтерс назова скока на цената на
Коментари Харесай

Цената на пицата скача

Mamma mia! Така организация " Ройтерс " назова скока на цената на пицата в Европейския съюз. Според най-новото проучване на Евростат, обичаното европейско ядене е поскъпнало с близо 14% за интервала декември 2021 - декември 2022. Изненадващи се оказват първенците в класацията.

Оказва се, че за една година, инфлацията върху пицата изпича най-много страните от Източна и Централна Европа. Първенец по повишаване е Унгария с 46%, следвана от Литва с 39% нарастване. На трето място се оказва България. С 37% нараства българската пица по отчета на Евростат.

Решихме да проверим какъв брой коства най-обикновената пица Маргарита у нас и в чужбина. Ако решим да си я създадем у дома в София - брашното, доматеното пюре, моцарелата и зехтинът, нужни за една Маргарита, костват близо 10 лв. или 5 евро.

В столична пицария една Маргарита с чаша вино излиза 16 лв..

Според изследването на Евростат Германия е на 5-то място по повишаване на пицата или с две позиции под България. Домашната Маргарита в Берлин, направена с артикули, закупени от елементарен супермаркет коства по-малко, в сравнение с в България. Ако разбием цените на основните артикули на количествата, нужни за една Маргарита, ще би трябвало да платим близо 4, с едно по-малко от България.

И по този начин една пица Маргарита и една чаша алено вино в ресторант в Берлин ни излезе общо 14 евро.

Сред последните страни в класацията се озовава Франция на заветното 24-то място с 13% повишаване. Правенето на пица във Франция в домашни условия ще ни излезе към 7 евро.

За край оставихме и родината на пицата - Италия. Според Евростат, повишаването там е на предпоследно място - с едвам 10%. Ако един римлянин реши да си подготви общоприета Маргарита у дома ще заплати съвсем, колкото в Берлин и с 1 евро по-малко от България.

Оказва се, че страните с по-голямо повишаване заплащат по-евтина пица и противоположното.

Това, че в Италия и Франция обичаното европейско ядене е поскъпнало минимум, надалеч не значи, че коства по-малко. Според нашата инспекция, най-скъпата Маргарита с чаша вино заплащат в Париж, следвани от Берлин и Рим. Най-евтината композиция на пица с чаша вино остава в София за едвам 8 евро.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР