Малцина са чували думата арарут, а тези, които все пак

...
Малцина са чували думата арарут, а тези, които все пак
Коментари Харесай

Кулинарна употреба на арарут

Малцина са чували думата " арарут ", а тези, които въпреки всичко са я доловили отнякъде, нямат ни най-малка визия какво е това.

Арарутът е тип житна просвета, малко позната в България. Тя е обаче доста потребна, тъй като е извънредно елементарно смилаема и съдържа доста витамини. В доста случаи оказва помощ и против диария.

В кулинарията арарутът се употребява най-много за сгъстител на сосове, като добавка към супи или към разнообразни тестени десерти, като сладки и соленки. Има потвърдено по-добри здравословни качества от царевичното нишесте и не е подобаващ само за приготвянето на млечни сосове. Макар да няма необикновен мирис, той скапва усета им.

Добре е да се научите да употребявате арарут в своето всекидневие и да го употребявате като сурогат на останалите житни култури. Най-общо казано 1 с. л. арарут е задоволителна за 1 ч. ч. течност, в случай че желаете да приготвите сос или да сгъстите чорба.

Добре е сами да импровизирате с арарута до момента в който откриете защо можете да го употребявате. Ако въпреки всичко се притеснявате, можете да пробвате следните хрумвания с арарут:

Сос с арарут, подобаващ за заливането на меса от животни и птици

 Кулинарна приложимост на арарут

Необходими артикули: 1 л телешки бульон, 2 с. л. масло, 2. с. л. арарут, 1/2 ч. ч. вино, 1/2 ч. ч. доматено пюре, 1 ч. л. мед, 1 дафинов лист, сол и черен пипер на усет.

Начин на подготвяне: Бульонът, виното и маслото се поставят да врят и след 15 минути към тях се прибавя арарутът, разперен в доматеното пюре. Вари се до втвърдяване на соса и се прибавят подправките.

Супа с арарут

Необходими артикули: 2 глави ситно нарязан лук, 1 морков, 4 домата, 4 пиперки, 3 картофа, 3 скилидки чесън, 3 с. л. масло, 1 дафинов лист, 2 с. л. арарут, сол, черен пипер и магданоз на усет.

Начин на подготвяне: Във вряща вода се пускат нарязаните лук и морков. Малко по-късно към тях се прибавят нарязаните чушки, обелените и нарязани на кубчета картофи, начуканият чесън и дафиновият лист.

След като зеленчуците омекнат се прибавят обелените и нарязани на кубчета домати, в които е бил размит арарутът. След като сосът на супата се сгъсти се поставят и останалите подправки и най-после готовата чорба се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР