Малко се знае как лекарите в амбулаторната помощ разпределят времето

...
Малко се знае как лекарите в амбулаторната помощ разпределят времето
Коментари Харесай

На час преглед докторите имат час и три четвърти за документи

Малко се знае по какъв начин лекарите в амбулаторната помощ разпределят времето си. Американски лекари обаче прекарват 27% от работното си време с пациенти и над 49% в чиновническа активност.

Учени провели изследване за това в 4 специалности в извънболничната помощ в щатите Илинойс, Ню Хемпшир, Вирджиния и Вашингтон. Става въпрос за едни от най-търсените експерти - по фамилна медицина, по вътрешни заболявания, кардиология и ортопедия. Наблюдението е извършено в продължение на 430 часа, а 21 от 57 доктори, взели участие в проучването, попълвали дневници даже след работното си време.

Изследователите разпределили на няколко елементи времето на лекарите в кабинета - директно клинично време на пациент, електронно здравно досие (и писане), административни и други задания плюс независимо регистрирана работа след приемните часове.

Изводите сочат, че един доктор на кабинет прекарва в обзор и диалог с пациентите си едвам 27% от работното си време. За сметка на това за попълване на електронното здравно досие и други документи отделя 49,2%!

В същото време болничните лекари прекарват с пациентите си 52,9% от времето си, а за документите - 37%. Споменатите нагоре 21 лекари, работили по документите след приемното си време, настояват, че всяка вечер отделят от 1 до 2 часа от персоналното си време за попълване на документи.

Проучването е направено по поръчка на Американската здравна асоциация, употребявани са данни от 2016 година и е оповестено в издание на експертите по вътрешна медицина (Annals of Internal Medicine).

Очевидно е, че и електронното здравно досие, към което се стреми българското опазване на здравето повече от две десетилетия, не икономисва доста време на лекарите в лечебница. За България няма сходно изследване, само че надали обстановката е доста по-различна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР