Малко преди срещата на Г-7 Доналд Тръмп отново заплаши Европа

...
Малко преди срещата на Г-7 Доналд Тръмп отново заплаши Европа
Коментари Харесай

Die Welt пита - кога Тръмп ще се превърне окончателно в проблем номер едно на ЕС?

Малко преди срещата на Г-7 Доналд Тръмп още веднъж заплаши Европа с наказателни мита. Във време на закъснение на растежа той удря на първо място Германия. Колко Федералната република е бодил в очите на президента на Съединени американски щати демонстрира проектът на маршрута му в Европа, написа немският вестник Die Welt, представен от БГНЕС.
Откакто Доналд Тръмп е президент на Съединени американски щати, той отиде 226 пъти на игрището за голф. В неговия клуб в Бедминстър, Ню Джърси, президентът на Съединени американски щати се радваше на именити посетители като шефа на Apple Тим Кук и президента на ФИФА Джани Инфантино. С футболния функционер Тръмп разпределяше виртуално всичките милиарди, които би трябвало да се влеят в касите на Съединени американски щати и ФИФА от Световното състезание по футбол през 2026 година. Тим Кук на собствен ред трябваше да изясни на Тръмп за какво наказателните мита за китайските артикули не са безусловно " грандиозни " за Съединени американски щати. Калифорнийският тръст, който създава най-вече в Китай, се опасява от неизгодно конкурентно състояние по отношение на Samsung, защото южнокорейците имат заводи в личната си страна и във Виетнам, разяснява в. Die Welt. Произведените там апарати се таксуват с мита друго от продуктите на Apple. Мисията на Кук наподобява е била сполучлива - Тръмп сподели, ще намерения за казуса на Apple.
Според Die Welt това е характерен образец за работа с държавното управление на Съединени американски щати. Който желае да реализира нещо при Доналд Тръмп, би трябвало някак да пробие при него. Освен президента на ФИФА Инфантино, на множеството европейци, макар всичките старания, това просто не се получава, без значение дали са министър председатели, мениджъри или висши служители на Европейски Съюз.
Изданието напомня, че ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер в началото съумя през юли 2018 година да реализира някакъв тип помирение и да контракти търговски договаряния, само че прибавя, че договарянията по плануваното съглашение за митата за промишлеността публично не са почнали. Вместо това Тръмп още веднъж заплаши най-близките си съдружници с въвеждане на по-високи мита за колите, освен това малко преди срещата на Г-7 от 24 до 26 август във френския курорт Биариц и последващото му посещаване в Дания и Полша.
Тръмп: " Европейски Съюз се отнася с нас извънредно "
Die Welt напомня изявлението на Доналд Тръмп от четвъртък в Ню Хемпшир. " Европейският съюз е по-лош от Китай, единствено е по-малък ", съобщи Тръмп по време на един протест. " Европейски Съюз се отнася с нас извънредно. Бариери, наказателни мита, налози - те са по-лоши от Китай, те се отнасят с нас неприятно. На това ще има " отговори ".
През май Тръмп отсрочи решенията за митата за колите, тъй като автомобилни производители като VW дадоха обещание огромни вложения в Съединени американски щати. Но без отмора Тръмп припомня, че проектът напълно не е изнемощял. Най-късно през ноември той ще вземе решението. Тогава изтича срокът, в който държавното управление на Съединени американски щати желае да види понижен експорт на коли от Европейски Съюз. Наказателните мита биха били смут за Германия, изключително в така и така забавената стопанска система, разяснява Die Welt. Според изданието институтът Ifo пресмята, че износът на немски коли за Съединени американски щати може да се понижи съвсем на половина, което би довело до загуби от над 18 милиарда евро годишно.
Федералният канцлер Ангела Меркел все пак се въздържа да търси контакт с Тръмп. Тя знае, че това би било контрапродуктивно за въпросите на Европейски Съюз. Нито един съдружник не подлага на критика толкоз остро Тръмп колкото Германия, установи Die Welt. В коментара си медията отбелязва, че дружно с експортния остатък бодил в очите на президента на Съединени американски щати са газопроводът " Северен поток 2 " и ниските разноски за защита на Германия. Тръмп демонстративно няма да пътува до Германия след срещата на Г-7. Германия е единствената страна от Г-7, която американският президент не е посетил, отбелязва Die Welt.
Изданието споделя и, че и връзките на Тръмп с френския президент Еманюел Макрон в последно време фрапантно се утежниха. Неотдавна 73-годишният американец обществено назова своя 41-годишен сътрудник простак, написа Die Welt и напомня, че в края на юли Франция вкара цифров налог, който има назад деяние от 1 януари и който Париж желае да сложи като въпрос пред Г-7. Според оценка на специалисти този налог ще удари близо 17 американски компании - от Гугъл до Apple и Amazon. Тръмп се ядоса в Twitter на " нелепостта на Макрон ": " Този, който би трябвало да полза с налог американските софтуерни компании, това е тяхната " татковина ".
Американският президент заплашва да отмъсти с мита за френското вино. Предполага се, че той мисли за надценка от 100 %. Да се внася по-малко бордо или шардоне в Съединени американски щати няма да бъде вреда, мисли президентът на Съединени американски щати. " Винаги съм казвал, че американското вино е по-добро от френското ", написа Тръмп в Twitter. Наблюдателите обаче питат по какъв начин в действителност той прави оценка това откакто по негови лични изявления в никакъв случай в живота си не е изпил една чаша алкохол.
Още в този момент протекционизмът на Тръмп има забележими последствия. Според МВФ икономическият напредък на индустриалните страни е понижен от 2,2 % в предходната година на 1,8 % през 2019 година Тенденцията е надолу, което за експортната нация Германия е съдбовно. Определението на Клеменс Фуст, президентът на института Ifo, е " отрова за конюнктурата ". Рискът от световна комерсиална и валутна война пораства.
Въпреки всички подготвяни контрамерки Европейски Съюз се пробва да поддържа контакт с Белия дом, разяснява Die Welt. Неотдавна бе подписано съглашение сред Вашингтон и Брюксел за говеждото месо, което даде опция на Тръмп да застане под прожектора на страната на животновъдите и земеделците. В рамките на седем години Съединени американски щати ще утроят доставките на говеждо без хормони на 35 000 тона. Това дава отговор на 80 % от общата квота за импорт на Европейски Съюз. Заради това се редуцират доставките от други страни като Аржентина.
Според Die Welt с тези дребни дарове Европейски Съюз няма да се отбрани за дълго време от офанзивите на Белия дом. Все още в Брюксел обаче няма суматоха, тъй като Тръмп е ангажиран с главния си съперник - Китай, и не желае да се задълбочава в комерсиална война с Европейски Съюз.
Die Welt напомня в коментара си, че и при подписването на съглашението за говеждото месо Тръмп не пропусна да спомене, че работи за " мита от 25% за всички Mercedes-Benz и BMW, които идват в нашата страна ". След къси секунди на ужаса за присъстващите представители на Европейски Съюз той добави, че това е било смешка. Все още. Следващата цел на Тръмп след Китай, това го знаят всички в Брюксел, може да е Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР