Малко бяло вино, сода, нещо леко горчиво, малко цитрус... да

...
Малко бяло вино, сода, нещо леко горчиво, малко цитрус... да
Коментари Харесай

„Шприц” - венецианската класика, превзела света

Малко бяло вино, сода, нещо леко горчиво, малко цитрус... да „ хакнеш ” рецептата за венецианския коктейл  " Spritz ", е от елементарно по-лесно. Слагаш в чашата лед, добавяш 3 елементи просеко, 2 елементи горчив ликьор вид Аперол, 2 елементи сода, гарнираш с маслинка, кръгче портокал и готово.

Ако сте били в Италия, няма метод да не сте забелязали, че в един избран миг от деня всички пият това – от елегантни манекенки, през хипстъри и банкери до строителни служащи. „ Шприц ” постоянно е на мода. Винаги. Оранжевата течност, резенчетата портокал, оставена маслинка, хапки с леки колбаси или сирена, ядки, са нормалните присъстващи върху съвсем всяка маса във всички питейни заведения в оня златен час преди вечеря. Слаб градус алкохол (рядко надвишава 8 градуса), леко щипещо гърлото чувство, нагарчащ финиш. Развързваш езика, само че единствено толкоз, колкото е нужно за прелестно другарство. Или да се отпуснеш, преди да продължиш. Освежаващо, без значение от сезона – пулверизатор се пие целогодишно, несъмнено, пикът е лятото.



„ Шприц ” е един от класическите венециански коктейли (другият е „ Белини ”) и превзема света от време на време. Последната фикс идея по пулверизатор е била през 80-те, новото шприц-цунами е от последните години, изключително в Щатите.

Днес има вариации, бармани, добавящи нещо от себе си. Сироп в коктейла или различен тип ликьор, не Аперол. Веднъж усвоили главната рецепта, може да се надгражда, а има и потребна литература, да вземем за пример тази книга, която излезе преди няколко дни. Двете момичета авторки на книгата Spritz: Italy's Most Iconic Aperitivo Cocktail, with Recipes, са същински шампионки по тематиката. Освен предписания за вариации са добавили и предписания за похапването, съпътстващо коктейла. Капучиното заран, 1-2 еспресо денем и пулверизатор в „ златния час ” са първите неща, които научаваш, когато дойдеш за по-дълго от седмица.

Свикваш стремително и няма връщане обратно. Възприемаш ритуалите на италианците, тъй като усещаш, че са точни. Като точна рецепта, в която всеки грам е отмерен, по този начин и ритуалите им денем са уравновесени, изпитани с времето. Кога пиеш нещо, по кое време ядеш нещо, за какво тъкмо в този момент. Кога сядаш на маса, по кое време ставаш. Не е обвързвано с дисциплинираност, а с оня присъщ нюх, с който са известни по света – знаят по какъв начин се живее с усет и приятност, знаят и по какъв начин да прекарват времето си красиво. Пробвайте, няма да се разочаровате. 

 
Италианските коктейли, които можете да си извършите вкъщи

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР