Малки и средни предприятия – ключово място в колелото на

...
Малки и средни предприятия – ключово място в колелото на
Коментари Харесай

Атидже Вели: Киберсигурността е задължително условие за успешен цифров преход


Малки и междинни предприятия – основно място в колелото на стопанската система на Европейски Съюз.

Световният стопански конгрес съобщи в годишния си отчет, оповестен по-рано тази година, че киберсигурността е един от десетте най-големи риска за бизнеса в международен мащаб. И явно, това е доста значимо от позиция на дребните и междинни предприятия. Това е по този начин, тъй като би трябвало да напомним, че МСП способстват за половината от европейския Брутният вътрешен продукт сега. Във време на съществени стопански провокации би трябвало да създадем повече, с цел да защитим, насърчим и увеличим опциите за дребните и междинните предприятия. Европейски Съюз се нуждае от нашите МСП да просперират, до момента в който се стремим да възстановим дружно стопанската система на Европа по безвреден и сигурен метод.
-->
Практически препоръки за МСП за понижаване на кибер риска.

Приветствам EIT Digital, Global Digital Foundation и наръчника за киберсигурност на Huawei за МСП, който беше оповестен тази седмица в Брюксел. Тази взаимна обява ще спомогне за по-нататъшното запазване на веригите за доставки в Европа.

Много хакерски атаки са ориентирани към МСП, които работят в границите на веригата на доставки на Европейски Съюз. Всъщност ENISA (Агенцията на Европейски Съюз за киберсигурност) откри, че хакерските атаки против веригата на доставки на Европейски Съюз са представлявали 17% от всички хакерски атаки спрямо 1% единствено през предходната година.

Това управление е доста потребно и практично, защото оказва помощ на МСП да разпознават разнообразни и комплицирани хакерски атаки. МСП би трябвало да осведомят личния състав си за естеството на злоумишлен програмен продукт, фишинг, уеб основани и DDoS хакерски атаки. Компаниите би трябвало да поддържат връзка деликатно с личния състав и да изясняват по какъв начин да работят, с цел да понижат кибер риска. Трябва да се напомни, че 60% от хакерските атаки са свързани с човешка неточност. И ето за какво е толкоз значимо хората да употребяват мощни пароли и да ръководят уязвимостите в границите на продуктите и услугите, които те дават. В това управление има доста положителни материали, които могат да оказват помощ и да посъветват МСП да понижат риска от хакерски атаки. Например, всяка страна-членка има офис на CSIRT. Всеки екип за реагиране при произшествия с компютърна сигурност, ситуиран в 27-те държави-членки на Европейски Съюз, може да помогне на МСП със препоръки за противопоставяне на хакерските атаки. ENISA също имат доста мощни материали по този въпрос.

Действията на Европейски Съюз в региона на подобряването на киберсигурността нарастват.

Европейският парламент поддържа редица начинания за поощряване на МСП, защото те са основен детайл в колелото на стопанската система на Европа. Водещата стратегия на Европейски Съюз като „ Цифрова Европа ", „ Инвестирай Европейски Съюз ", „ Хоризонт Европа " и Планът за резистентност и възобновяване от 27-те разнообразни държави-членки на Европейски Съюз съдържат мощни механизми за финансиране в поддръжка на МСП в цяла Европа. Изграждането на по-силни структури на МСП в Европа ще извършва както зелените, по този начин и цифровите стратегии, които се преследват от институциите на Европейски Съюз. Европейският парламент работи в тясно съдействие с Европейската комисия и с държавните управления на Европейски Съюз, с цел да предприеме още повече начинания за развиване на стопанската система на МСП.

Приветствам и основаването на новата мрежа на Европейския център за киберсигурност (ECCC). Всички 27 държави-членки на Европейски Съюз имат представител в борда на ECCC, който носи характерна отговорност за правенето на годишни проекти за киберсигурност в Европа. ECCC е в доста мощна позиция да усили поддръжката за МСП в областите на киберсигурността. Освен това ECCC се стреми да съгласува дейностите на Европейски Съюз в региона на киберсигурността с самодейностите, които се подхващат от обособените държави-членки на Европейски Съюз. Задължение на всички нас – било то от частния или обществения бранш – да учим един от различен най-хубави практики, с цел да създадем нашите МСП по-устойчиви да работят дейно против хакерските атаки.

Очаквам с неспокойствие новото управление на EIT Digital, Global Digital Foundation и Huawei да бъде стартирано в разнообразни страни в Европа. Това управление ще бъде позитивно признато от МСП и от съответните им представителни браншови групи в България. Тази нова самодейност може и ще служи за доста позитивна цел както за европейското общество, по този начин и за европейските предприятия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР