Малайзийският султан Ибрахим от южния щат Джохор беше избран за

...
Малайзийският султан Ибрахим от южния щат Джохор беше избран за
Коментари Харесай

Малайзия си избра нов крал

Малайзийският султан Ибрахим от южния щат Джохор беше определен за 17-ия крал на страната в сряда, полагайки клетва на гала в националния замък в Куала Лумпур, предава Ройтерс.

Монархията играе най-вече церемониална роля в Малайзия, само че въздействието й набъбна през последните години, откакто на краля му се наложи да употребява рядко прилагани пълномощия, с цел да потуши политическата неустойчивост.

Съгласно неповторимата система на малайзийската монархия, главите на деветте кралски фамилии на Малайзия се редуват на националния престол , прочут като " Янг ди-Пертуан Агонг " на всеки пет години.

Султан Ибрахим, на 65 години, наследява Ал-Султан Абдула Султан Ахмад Шах, който се завръща да управлява родния си щат Паханг, откакто завърши петгодишния си мандат като крал.

Докато монархията значително се възприема като нещо над политиката, султан Ибрахим е прочут със своята искреност и постоянно се намесва в политическите проблеми на страната.

Известен с огромната си сбирка от първокласни коли и мотоциклети, султан Ибрахим има необятни бизнес ползи от недвижими парцели до минно дело, в това число дял във Форест Сити - подкрепян от Китай план за рекултивация и развиване в щата Джохор на стойност 100 милиарда $ .

Преди инаугурацията си султан Ибрахим сподели пред сингапурския вестник The Straits Times, че има намерение да бъде деен монарх и предложи малайзийската държавна петролна компания Petroliam Nasional и антикорупционната организация на страната да рапортуват непосредствено на краля.

Той също по този начин приказва за проектите си да съживи закъсал план за високоскоростна железопътна връзка сред Малайзия и Сингапур през Форест Сити.

Премиерът Ануар Ибрахим по-късно омаловажи изказванията, като сподели, че всички отзиви могат да бъдат обсъждани, без да се подценява федералната конституция, оповестиха държавните медии.

Султан Ибрахим поема отговорностите си като крал на фона на възобновеното политическо напрежение в Малайзия.

Страната е очевидец на продължаващи политически разтърсвания от 2018 година, когато тогавашната ръководеща коалиция беше свалена от власт за първи път след независимостта, което накара монарха да играе по-голяма роля.

Кралят значително работи по съвета на министър-председателя и кабинета, само че му се дават няколко дискреционни пълномощия според федералната конституция, в това число пълномощието да назначава министър председател, за който счита, че разполага с парламентарно болшинство.

Предшественикът на султан Ибрахим, Ал-Султан Абдула, упражни такава власт три пъти, с цел да позволи политическата неустановеност по време на ръководството си , два пъти откакто държавните управления се сринаха и последният през 2022 година, когато назначи Ануар Ибрахим след избори, които приключиха без явен победител

Преди да се отдръпна от трона, Ал-Султан Абдула прикани за политическа непоклатимост, в отговор на известията в медиите този месец за хипотетичен скрит план за събаряне на държавното управление. Няколко водачи на опозицията и ръководещия блок отхвърлиха да са част от заговора.
 Малайзия разрешава безвизово влизане на жители от Китай и Индия
Малайзия разрешава безвизово влизане на жители от Китай и Индия

От 1 декември те ще имат разрешение за 30-дневен престой в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР