Макс Верстапен спечели надпреварата за Голямата награда на Нидерландия. Той

...
Макс Верстапен спечели надпреварата за Голямата награда на Нидерландия. Той
Коментари Харесай

Макс Верстапен триумфира в надпреварата за Голямата награда на Нидерландия

Макс Верстапен завоюва конкуренцията за Голямата премия на Нидерландия. Той победи на домашното си съревнование, надделявайки над огромния си противник Люис Хамилтън, който остана на три секунди зад него, а трети е съотборникът му в Mercedes Валтери Ботас. Топ 5 допълниха Пиер Гасли и Шарл Льоклер. Нидерландецът е със 124.5 точки, а международният първенец към този момент е на второто място с четири по-малко.

Макс Верстапен съумя да започва чудесно и да резервира лидерската си позиция, откакто затвори превъзходно на старта Люис Хамилтън. Постепенно нидерландецът усили преднината си от близо две секунди пред водача на Mercedes. Зад британеца остана неговият съотборник Валтери Ботас.

Интересна бе борбата, която се заформи и сред съотборниците в Алпин Фернандо Алонсо и Естебан Окон за седмата позиция, а малко пред тях бях водачите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц.

Постепенно Верстапен усили задатъка си на над 3 секунди пред Хамилтън и умерено водеше колоната. В същото време съотборникът му Серхио Перес стартира да се изкачва в подреждането, откакто реализира отлична офанзива по отношение на Никита Мазепин.

При първото прекъсване на Макс Верстапен в бокса, лидерската позиция зае Валтери Ботас, откакто се възползва от проблем на съотборника му Хамилтън, който бе заставен да смени гумите си.

Малко по-късно финландецът също смени гумите си и Макс пое още веднъж лидерската позиция, а Хамилтън бе на секунда и половина зад нидерландеца. По-надолу в класирането Шарл Льоклер съумя да заеме четвъртата позиция пред Пиер Гасли.

Съотборникът на Верстапен - Серхио Перес продължи акцията си и се изкачи на осмата позиция, притискайки Ландо Норис.

Световният първенец още веднъж влезе в бокса по време на 40-ата обиколка и от отбора от Бракли му сложиха гуми медиум, с които да приключи надпреварата. Веднага по-късно механиците на Red Bull бяха подготвени да слагат твърди гуми на болида на Макс и двамата водачи щяха да продължат борбата си на пистата.

Въпреки тактиката на Mercedes Хамилтън не съумя да стопи разликата с Верстапен и тя още веднъж бе покрай две секунди и половина, а последователно набъбна и на три секунди.

Постепенно международният първенец смъкна изоставането си на секунда и половина, само че Макс продължи невъзмутимо да води колоната. В края на надпреварата Валтери Ботас не бе склонен с решението на отбора и направи най-бързата обиколка в конкуренцията.

Макс съумя да резервира задатъка си и победи изрично на домашната си сцена. Люис Хамилтън остана втори, само че съумя да звърти най-бързата обиколка и завоюва спомагателна точка, а съотборникът му Валтери Ботас оформи тройката, която се качи на почетната стълбичка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР