Македонската опозиционна партия Левица информира днес с писмено съобщение, че

...
Македонската опозиционна партия Левица информира днес с писмено съобщение, че
Коментари Харесай

Македонска партия съди Християн Пендиков заради тв интервю

Македонската опозиционна партия Левица осведоми през днешния ден с документално известие, че е внесла углавен иск против Християн Пендиков, основен секретар на Българския културен клуб в Охрид " Цар Борис Трети ", в Основната прокуратура в Охрид, оповестяват медиите в Република Северна Македония.

От Левица пишат, че искът е за " погрешните изказвания и клюки против македонския народ и Македония ", които съгласно тях е направил Пендиков в изявлението си за българската телевизия бТВ през февруари тази година.
-->
Пендиков сподели в изявлението, че " в Северна Македония е обикновено да те бият, да те псуват, да те стрелят, тъй като си българин, а от полицията да не подхващат нищо “. " За да си македонски българин, просто би трябвало да се осъзнаеш. В Македония учим променена, подправена история, в която българите са фашисти, татари ", сподели той.

Според " Левица " с тези свои думи Пендиков " уронва престижа на Република Северна Македония и се подиграва с македонския народ ".

От партията допълват съответно, че Пендиков е упрекнат в осъществяване на няколко закононарушения, а точно - накърняване на положителното име на Републиката (наказуемо по член 178 от Наказателния кодекс), насмешка с македонския народ (наказуемо по член 179 от Наказателния кодекс) и предизвикателство на ненавист, разкол или непоносимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа (наказуемо по член 319, алинея 1 от закона).

" Практиката да не се глоби обезценяването на главните характерности на Македония може да докара до съществени нездравословни последствия за националните ползи и сигурност в бъдеще ", написа Левица.

Секретарят на Българския клуб " Цар Борис Трети " Християн Пендиков даде изявление за бТВ през февруари тази година, в което описа за случая, в който беше обичай пред кафене в Охрид в средата на януари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР