Макарони, юфка и кускус трябва да се варят на умерен

...
Макарони, юфка и кускус трябва да се варят на умерен
Коментари Харесай

Хитрата домакиня: Важни съвети за тестените изделия

Макарони, юфка и кускус би трябвало да се варят на сдържан огън, като се пускат в по-голямо количество във врящата подсолена вода. Трябва да се има поради, че при варенето те набъбват. За 1/2 кг макарони или юфка е належащо към 2 литра вода. След сваряването им водата се отцежда.

Тестените произведения би трябвало да се варят в бездънен съд с леко открит похлупак, с цел да се избегне срастване.

Когато пържите тестени артикули, с цел да не гълтам доста лой, пържете ги на мощен огън и в мазнината сложете 1 чаена лъжичка оцет.

Всички десерти от грис ще бъдат по-пухкави и леки, в случай че 30 минути преди да сложите да ври грис, го накиснете във вода или прясно мляко и оставите да набъбне.

Кейк, торта, пандишпаново тесто би трябвало да се пекат в умерено мощна фурна. Не би трябвало да се отваря първите 20 минути вратата на фурната. Затваряйте по-късно бързо и леко, с цел да не спадне тестото.

Сладкиши с глазура от белтъци би трябвало да се пекат в слаба фурна - по-скоро глазурата да се суши, в сравнение с да се пече. Ако фурната е мощна, при изваждането на сладкиша от печката глазурата спада.

 Белтъчна глазура

За да предотвратите прегарянето на сладкиша при печене, под формата или тавичката поръсете малко сол или сложете гъста телена мрежа.

За да не потъмнее при печене намазаният с жълтък сладкиш, разбийте авансово жълтъка с няколко капки лимонен сок.

Ако сладкишът не може да се извади от формата или тавичката, увийте я с забрадка, потопена в студена вода. Получава се пара, която подкрепя изваждането на сладкиша, без да се натроши.

Когато не можете да отделите от тавичката дребни сладки или курабии, сложете я върху тенджера с гореща вода, след което ще отлепите елементарно сладките, без да ги разтрошите.

Торта не се троши при напречно разсичане, в случай че потопите авансово ножа в гореща вода или го нагреете на печката.

Сладкиши, пасти, торти, които се пълнят или покриват с маслен крем, би трябвало да бъдат изцяло изстинали.

За по-голяма резистентност на сиропираните торти, долният слой се напоява напълно едва със сироп.

 Реване

За да получите напълно гладка глазура върху тортата, потапяйте ножа в гореща вода и заглаждайте бързо глазурата.

За да не разлива глазурата, поръсете я авансово с малко нишесте.

Когато нямате багра, с която да оцветите глазурата за торта или сладки, послужете си със сок от цвекло за алено, с портокалов сок или малко жълтък за жълто, със сок от спанак за зелено и с черничев сок за лилаво.

За да не се полепи шоколадът по съда, когато го стапяте за глазура или за някакъв крем, намажете съда с малко прясно масло, преди да сложите шоколада.

За да опресните засъхнали курабии, бисквити, кифлички, наредете ги в тавичка и напръскайте леко с вода. Сложете тавичката в по-голям съд с вода и затоплете във фурната единствено няколко минути. Сладкишите се освежават и стават като пресни.

Засъхнали сладкиши ще опресните още, като ги натопите за момент в прясно мляко и по-късно ги сложите в умерено гореща фурна за малко.

За да предпазите самун от изсъхване, съхранявайте го в стъклен, порцеланов или емайлиран съд, затрупан с похлупак.

За да нарежете топлия самун на тънки филии, нагрейте леко ножа на печката или го потопете в гореща вода.

За да опресните изсъхнал самун, увийте го в мокра хартия и го сложете във фурната на печката.

Късчета самун, които са ви останали, не изхвърляйте, а препечете във фурната и счукайте на сухар.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР