Макар Франция да се опитва да акцентира върху икономическите неравенства

...
Макар Франция да се опитва да акцентира върху икономическите неравенства
Коментари Харесай

Тръмп на срещата Г-7 след миналогодишните сътресения

Макар Франция да се пробва да подчертава върху икономическите неравенства срещата на върха на Г-7 този уикенд евентуално ще бъде доминирана от президента на Съединени американски щати

Доналд Тръпм и разногласията, които той води с континентална Европа, както и от надвисналата опасност от митата. Опасенията от криза обаче може да оказват помощ духовете да се поуспокоят.

В края на предходната среща на върха на Г-7 Доналд Тръмп шокира останалите международни водачи, като пусна известие в Туитър от самолета си, че няма да поддържа взаимната заключителна декларация.

Икономическият консултант на Тръмп, Питър Наваро, тогава трябваше да се извини за думите си, че има " особено място в пъкъла " за Джъстин Трюдо и за това, че упрекна канадския министър председател, който бе хазаин на срещата, в опит да нанесе удар в гърба на американския президент.

Тръмп напусна срещата на върха по-рано, с цел да се срещне в Сингапур със севернокорейския деспот Ким Чен-ун на събитие, върху което имаше повече надзор и бе концентрирано повече върху него и неговата стратегия.

Тази година срещата на водачите на водещите международни демократични стопански системи може просто да пропусне взаимната декларация, както и годишния обред да се реализират взаимни отстъпки по заключителното взаимно официално съобщение в дребните часове на деня. Не може да има битка за документ, който не съществува.

С наближаването на тази среща на върха в Биариц, Франция, идните борби на Тръмп в региона на търговията и цифровата комерсиална активност с отдавнашните му европейски сътрудници евентуално ще заемат доста място, въпреки че той може да откри другар в лицето на Борис Джонсън, новия английски министър председател и корав последовател на Брекзита.

Съединени американски щати ще решат до ноември дали да наложат мита на европейските автомобилопроизводители, които могат да имат съществени негативни последствия за страни като Германия, намираща се на ръба на рецесията.

Освен това Тръмп има куп проблеми за изясняване с домакина - френския президент Еманюел Макрон. Американският държавен глава заплаши да вкара мита за френските виновност, а още по-важното е, че наподобява подготвен да вземе ответни ограничения против закона за така наречен цифров налог, признат от Париж.

Белият дом е на мнение, че данъкът непочтено ще нанесе удар върху американските софтуерни колоси.

Тръмп съобщи, че в случай че някой би трябвало да събира доходи от тези компании, то това е федералното държавно управление на Съединени американски щати преди всичко, а по-късно задграничните играчи. Според европейските и други страни тези корпорации печелят на техните пазари и по тази причина би трябвало да заплащат налог на място.

Дигиталният налог, наред с възходящата роля на цифрови и криптовалути като Libra, която Фейсбук възнамерява да пусне следващата година, евентуално ще бъдат разисквани от международните водачи.

По-големи въпроси като международната финансова непоклатимост все по-често се разискват в по-широкия формат Г-20, включващ и Китай.

Американският президент потегля за срещата от 24 до 26 август в Биариц на фона на продължителните и упорити опасения в Съединени американски щати, че стопанската система на страната му може да е прегряла през неговото ръководство и се насочва към интервал на застоялост, в случай че не и криза.

В утринни политически излъчвания по малкия екран в неделя съветници от Белия дом твърдо подчертаха, че стопанската система процъфтява.

Да не се опасяваме от оптимизма, сподели Лари Къдлоу, водещ консултант на президента, приветствайки " разбиващите " стопански данни. " Със сигурност не виждам криза ", съобщи той.

Къдлоу, несъмнено, направи сходни прогнози и при навлизането в спада от 2007 година, който се трансформира в международна икономическа рецесия, чиито последствия към момента се усещат измежду американската работническа класа.

Макрон разгласи като тематика на срещата на върха икономическото тъждество, което наподобява е опит да се даде нов подтик на мултилатерализма и да се усъвършенства глобализацията.

Либералният интернационален ред понесе съществени удари върху репутацията си изключително от протекционизма на Тръмп и отдръпването на Съединени американски щати от интернационалните съглашения като Парижкото съглашение за климата. Един проблем за Тръмп на дипломатическо равнище е, че не съумя да сътвори ясна коалиция от американски съдружници против Китай, като в това време администрацията му слага все по-солидни основи за търговка война с втората по величина стопанска система в света.

Водещите европейски стопански системи не последваха Белия дом в отношението му към Huawai, китайския софтуерен колос, който Вашингтон сложи в " черния си лист ", или пък към китайските планове за развиване.

Съединени американски щати се затрудняват и да убедят европейските и други страни да се включат в американската стратегия " най-много напън " върху Иран, а особено Макрон се пробва да избави нуклеарното съглашение от 2015 година, от което Тръмп излезе едностранно предходната година. Тръмп подлага на критика френския президент за напъните му.

Миналата година немският канцлер Ангела Меркел дефинира туита на Тръмп, че отдръпва подписа си от заключителната декларация като " малко депресиращ " след изнурителната работа, която бе свършена за окончателното оформяне на официалното съобщение.

Тази година най-хубавият вероятен вид за Г-7, най-малко за домакина, може да е този, при който има позитивни двустранни договаряния. Тези полемики " очи в очи " станаха основен инструмент на тези срещи на върха. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР