Макар днес картофи да се консумират по целия свят, тяхната

...
Макар днес картофи да се консумират по целия свят, тяхната
Коментари Харесай

Идеи за модерни картофени салати за изненадващи гости

Макар през днешния ден картофи да се употребяват по целия свят, тяхната същинска татковина е Южна Америка, откъдето евентуално потегля и поговорката, че картофите ще са вкусни на хората до края на дните им.

В съответните редове обаче ще приказваме не за печени или пържени картофи, а за това по какъв начин можете да разнообразите общоприетата картофена салата с някои по-модерни и съобразителни хрумвания.

Бихме могли да ви предложим доста екзотични предписания за картофени салати, за които с изключение на картофи ще ви трябват и по-нестандартни артикули като цикория, лук шалот, каперси, аспержи и други, само че поради това, че те ще са за изненадващи посетители, наблегнахме както на вероятността да разполагате с продуктите от долуописаните предписания, по този начин и на бързото им подготвяне.

Картофена салата с винегрет и пресни зеленчуци

Ще стартираме с винегрета, тъй като всеки знае, че за картофена салата картофите се сваряват с обелката и едвам по-късно се белят и нарязват в мечтаната от вас форма. Към картофите прибавете и небрежно бланширани моркови, карфиол, броколи или пък тиквички.

След като всички зеленчуци са изсипани в купа за салата, пристъпвате към приготвянето на винегрета. Важно е да разбъркате доста добре 2 с.л. горчица, 4 с.л. балсамов оцет, 100 мл зехтин, 2 с.л. ситно нарязани копър и магданоз, сол и черен пипер на усет. С този винегрет заливате салатата, разбърквате и я поднасяте.

Отбелязваме единствено, че количеството на описаните подправки зависи от количеството на самата картофена салата, като гореописаните са за към 1 кг картофи.

Салата от пресни картофи и Чоризо

 Картофена салата с чоризо

Испанският салам с чесън, прочут като Чоризо, към този момент всеобщо е навлязъл в нашата кухня и постоянно можем да го намерим в личния си ледник. Все отново, защото ще подготвяме салата за изненадващи посетители, няма потребност незабавно да хуквате към магазина, а просто заменете чоризото с наденица или различен сходен салам. Всички останали артикули и подправки за осъществяване на рецептата са много общоприети, тъй че едва ли ще ви затрудним.

Почистете добре към 1 кг пресни картофи и ги сварете в подсолена вода. След като изстинат, ги нарежете на шайби и ги изсипете в купа. Отделно нарежете към 300 г чоризо и го запържете в зехтин, като най-после добавите и 4 с.л. ябълков оцет, 1 с.л. горчица и малко кайенски пипер. Когато всичко изстине, прибавете сместа към картофите, нарежете към тях и червен или зелен лук, подправете с магданоз и сол, разбъркайте и поднесете модерното си откритие на гостите си.

Картофена салата с дресинг от хрян

 Картофена салата с хрян

За дресинга ще би трябвало в купа да забъркате към 200 г кисело мляко, 200 г прясно сирене, 1 с.л. сметана с хрян и сол и черен пипер на усет. Сварете картофите цели, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Добавете към тях нарязани на ситно зелен лук и дръжки на целина. Прибавете дресинга и разбъркайте добре. Тази салата е доста подобаваща и в случай че в хладилника ви се намира и някаква пушена риба. Направо ще очаровате гостите си с сходно ексцентрично меню!

За повече картофени изкушения не пропускайте да погледнете тези апетитни оферти за пълнени картофи или пък пататник.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР