Макар държавата да смята да запази дейността на въглищните електроцентрали,

...
Макар държавата да смята да запази дейността на въглищните електроцентрали,
Коментари Харесай

Турски поток и Белене отнемат ресурс за енергийното позеленяване

Макар страната да счита да резервира активността на въглищните електроцентрали, енергийни специалисти считат, че оптимално бързото им затваряне ще разреши мощно стесняване на загубите в бранша, стабилизирането му и освобождението на финансова запас за вложения за реализиране на условията към България за реализиране на задачите на европейската Зелена договорка. Това стана ясно по време на уебинар " Европейският зелен пакт в България: вероятни политики и решения ", проведен от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) във вторник.

В разискването на българския интегриран проект " Енергетика и климат " до 2030 година с небосвод до 2050 година и опциите за екологизация на бранша благодарение на бъдещите фондове на Евросъюза за реализацията на Зелената договорка на Европейски Съюз за климатичен неутралитет до 2050 година взеха присъединяване зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, някогашният енергиен министър и ръководител на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов и представителите на ЦИД Мартин Владимиров, Тодор Галев и Радостина Примова.

Жечо Станков повтори тезата на държавното управление, че е по-консервативно за междинните цели, с цел да се реализират по-плавно и да не се отразяват фрапантно върху цените на електрическата енергия. Той напомни, че за България във фонда за промяна на европейската енергетика са планувани 460 млн. евро от планувания общ бюджет от 7.9 милиарда евро. По думите му има предложение от страна на Европейския парламент сумата да се усили на 17 милиарда евро, което ще значи повече пари за българския енергиен преход.

11 района в преход

Станков изясни, че към този момент енергийното министерство работи по сформирането на районите в преход, за които ще може да се кандидатства за финансиране на планове за подмяна на въглищните мощности и обезпечаване на претовареност на хората, които до момента са работили в топлоцентралите. В момента като такива се възприемат Старозагорския район с въглищния басейн " Марица Изток ", Бобов дол и Перник, само че се работи за структуриране на 11 такива района, които са въглеродно интензивни. Станков даде за образец като такива регионите на Хасково, Димитровград, Бургаски район, Варна, Ловеч и други, като подчертава върху това, че приоритет ще са ограниченията, свързани с ангажирането на работна ръка в дребни и междинни компании, стартъпи, инфрактурктура и възобновими енергийни източници (ВЕИ), както и за основаване на затворени енергийни системи в предприятия и енергийно общности, които също по този начин ще създават електрическа енергия да вземем за пример посредством покривни съоръжения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР